Još od ulaska SDA u “platformašku” vlast odnosi između vodeće bošnjačke i hrvatske stranke nisu bili lošiji.

Nakon serije preglasavanja hrvatskih predstavnika u Vladi i Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH uslijedio je dogovor čelnika SDA Bakira Izetbegovića s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom o Mehanizmu koordinacije, gdje su vrlo perfidno izigrani interesi hrvatske strane, piše Večernji list BiH.

Razumijevanje EU-a

Stvari su dodatno zakomplicirane medijskim spinovima SDA i insceniranjem navodnog sastanka s HDZ-om u okolici Konjica. Igrokaz koji su u utorak u restoranu Orahovica priredili Izetbegović i njegovi stranački suradnici pokazao je da je SDA spreman ići u daljnje zaoštravanje odnosa. Nakon “propasti” sastanka koji nije bio ni dogovoren Izetbegović je uputio pomalo prijeteće poruke kako se takvo što “SDA može uraditi samo jednom” i da će odnosi od sada biti drugačiji.

Svoju verziju novonastale situacije hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović prezentirat će na današnjoj konferenciji za novinstvo u Mostaru. Bez obzira na to hoće li i kada doći do susreta čelnika i izaslanstava HDZ-a i SDA, naivno bi bilo vjerovati da se sve nesuglasice između dviju stranaka mogu riješiti jednim razgovorom. Mnogo je tema za raspravu, ali i primjera da je partnerski dogovor izigran. Potvrđuje to i informacija da je nakon preglasavanja u institucijama vlasti FBiH i “dorade” Mehanizma koordinacije neiskren odnos prema Hrvatima demonstriran i u Vijeću ministara BiH. Nedavno je otkriven perfidan plan da se novac za izgradnju autoceste u Hercegovini preusmjeri u izgradnju dionice u okolici Zenice.

Bošnjačka strana u vlasti na državnoj i federalnoj razini očito je sada ohrabrena potporom koju Izetbegovićev dogovor s Dodikom ima u međunarodnoj zajednici, a prvenstveno u EU. Međutim, kako “Večernjak” doznaje iz izvora bliskih EU, Čoviću će biti upućen odgovor predstavnika Unije na njegovo otvoreno pismo od prije dva dana. U odgovoru Europske unije, doznajemo, bit će navedeno kako bi glede izmjena bitnih dijelova Mehanizma koordinacije koji se spominju bilo korisno ako bi bile predložene kao dio nužnih procedura, kako bi Vijeće ministara moglo raspraviti i odobriti cijeli tekst Mehanizma koordinacije. 
Naš izvor kaže da će u odgovoru biti navedeno i da Čovićeve predložene izmjene dodatno “objašnjavaju nezamjenjivu ulogu županija i Distrikta Brčko u cijelom procesu koordinacije”. EU će, kako se navodi, toplo pozdraviti dogovor o Mehanizmu koordinacije, koji su usvojile sve mjerodavne institucije, uključujući i predstavnike sva tri konstitutivna naroda u BiH. To jasno pokazuje da i EU ima razumijevanja za stavove koje je elaborirao Čović protiveći se dogovoru iz Istočnog Sarajeva.

Nepovjerenje

Općenito, međutim, situacija nije dobra jer BiH sve više uranja i u predizbornu kampanju kada su političke tenzije ionako podignute. Nepovjerenje će neminovno utjecati i na funkcioniranje vlasti na svim razinama, a u pitanje bi mogla doći Reformska agenda i sve ono na čemu se radilo proteklih mjeseci.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok