Krajem 2015. godine, zbog izbjegličke krize, Njemačka, koja je bila posebno pogođena ovim problemom, donijela je plan za brži povratak tzv. “lažnih azilanata“ iz zemalja zapadnog Balkana.

Od 3.903 bh. državljana koji se nalaze u Saveznoj Republici Njemačkoj, u kategoriji ekonomskih migranata, u BiH je u razdoblju od 10. prosinca do 30. lipnja vraćeno njih 480.

U Ministarstvu sigurnosti BiH za Faktor pojašnjavaju da je ubrzan povratak lažnih azilanata iz svih zemlja EU-a. Podsjećaju da je BiH proglašena državom sigurnog porijekla i da se svi zahtjevi za azil odbijaju.

– Krajem 2015. godine, zbog izbjegličke krize, Njemačka, koja je bila posebno pogođena ovim problemom, donijela je plan za brži povratak tzv. “lažnih azilanata“ iz zemalja zapadnog Balkana, uključujući i državljane BiH. Sve kako bi se kapaciteti mogli iskoristiti za smještaj i opskrbu izbjeglica kojima je potrebna zaštita. Stoga je BiH odobrila uporabu Europskog hitnog putnog lista za povratak (Laissez Passer), koji izdaju nadležni organi Njemačke za bh. građane i njihovu deportaciju, odnosno vraćanje u BiH – rekli su u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Podsjećaju da je u razdoblju uporabe putnog lista vraćeno 480 građana BiH.

– Ministarstvo sigurnosti BiH u proteklom razdoblju je u više navrata upozoravalo građane BiH na besmislenost podnošenja zahtjeva za azil, što je već polučilo rezultate, jer je došlo do smanjenja broja podnositelja zahtjeva u zemljama EU-a. S obzirom na to da je BiH proglašena državom sigurnog porijekla, svi zahtjevi za azil se odbijaju, a ubrzan je i povratak lažnih azilanata iz svih zemlja EU-a – rečeno je u ministarstvu.

Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini, koja mjesecima ukazuje na nelegalne odlaske bh. građana u zemlje poput Njemačke, Francuske, Švicarske…, kaže za Faktor kako nelegalni odlasci iz BiH imaju za posljedicu lažne azilante.

- Što se tiče Njemačke, oni koji su otišli mislili su da će se na njih smilovati zajedno s izbjeglicama iz Sirije, ali to se nije dogodilo. Nema sentimentalnosti, jer smo mi davno ispričana priča. Zbog svega toga, pokušavamo utjecati na ljude da nelegalnim putem ne idu u druge države jer mogu biti deportirani, vratiti se bez ičega. Takvi odlasci su vezani naprimjer za povratnike u zvornička sela, ali i za područje Kalesije, rekla je Zukić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok