Ako je suditi prema glasinama koje kruže gradom prosvjedi u Mostaru tek su započeli. Iako je već zapaljeno nekoliko zgrada, među kojima su i zgrada kantonalne vlade, gradska vijećnica, zgrada gradske uprave, zgrada HDZ-a i SDA, iako policija smatra kako je glavnina nereda minula, narod, čini se, ne misli stati. Nezadovoljstvo se gomilalo godinama. Za eskalaciju nezadovoljstva i nereda potrebna je bila tek iskra.

'Mi nemamo više šta izgubiti jer smo sve izgubili pa i dostojanstvo. Ne možemo živjeti, gladujemo. Nemamo kako prehraniti djecu', vidno uzbuđen govori nam Ivan Pandža.

Nekoliko njegovih prijatelja nagovještava kako prosvjedi neće stati dok svi političari ne napuste funkcije.

'To su gamad, lopovi što su nas doveli na rub egzistencije. Hrvatski narod u BiH već 20 godina vode lopovi iz HDZ-a i ni za šta ih nije briga osim kako maznuti što više. Pa čovječe ti ovdje ne možeš dobiti posao ako nisi u HDZ-u', kaže Marko Lovrić.

Zanimljivo da u prosvjedima sudjeluju kako Hrvati i Bošnjaci tako i Mostarci svih drugih vjeroispovijesti. Iako su ih političari, tvrde građani, godinama zavađali i huškali jedne na druge, odlučili su reći dosta i stati jedan uz drugoga u prosvjedima za koru kruha.

'Ja sam musliman, a njih dvojica su Hrvati. U ovom gradu ništa živo ne funkcionira već godinama. Političari nas zavađaju kako bi mogli što bolje manipulirati i puniti svoje džepove. Isti su i SDA i HDZ. Godinama drmaju ovim gradom i doveli su ga do propasti. Mi više nismo ovce i znamo da samo zajedno možemo nešto postići', uvjerava nas Mirsad Omerović.

Nije istina, dodaje Mirsad, da u prosvjedima sudjeluju samo mladi. Među prosvjednicima su, dodaje, ljudi od 7 do 77 godina.

Mostar, čini se, čekaju nemirni dani, a neredi na ulicama, tvrde prosvjednici, neće prestati.

'Idemo do pobjede, nema stajanja ni povlačenja', odzvanjalo je danas ulicama grada na Neretvi.

Tportal

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok