Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje i Vanjskotrgovinske komore BiH je u prvih šest mjeseci ove godine imala ukupan obim od 12 milijardi i 379 milijuna KM vanjskotrgovinske razmjene.

Najznačajniji partneri za našu zemlju su Njemačka, u koju smo izvezli robe u vrijednosti od 760 milijuna KM, dok smo iz Hrvatske uvezli robe u vrijednosti milijardu i 164 milijuna KM.

Pored Njemačke BiH najviše je izvozila u Italiju (580 milijuna KM) te Austriju (370 milijuna KM). U prvih šest mjeseci BiH je u Tursku izvezla robe u vrijednosti od 158 milijuna KM, piše Klix.

Kada je riječ o uvozu, nakon Hrvatske najviše uvozimo iz Srbije (milijardu i 82 milijuna KM), Njemačke (817 milijuna KM), Italije (770 milijuna KM), Slovenije (725 milijuna KM) te Austrije (401 milijun KM).

Kada su u pitanju entiteti FBiH je imala obim od osam milijardi i 250 milijuna KM udjela u vanjskotrgovinskoj razmjeni, dok je Republika Srpska imala tri milijarde i 596 milijuna KM.

Najveću pokrivenost uvoza izvozom BiH ima s Njemačkom i to 93 posto, Austrijom 92 posto, Italijom 75 posto te Nizozemskom 56 posto. S Hrvatskom BiH ima 42 posto, a sa Srbijom 33 posto.

Ukupna trgovinska razmjena BiH sa zemljama Europske unije iznosi osam milijardi i 260 milijuna KM, a sa zemljama CEFTA-e milijardu i 838 milijuna KM.

Za prvih šest ove godine BiH je najviše izvozila sjedišta i dijelove za sjedišta, zatim obuću, drvo, električnu energiju, aluminiji i dr.

Najviše smo uvozili naftu i naftne derivate, automobile, lijekove, goveđe kože, električne aparate i drugo.

Prema dostupnim podacima jasno je da BiH osim Njemačke i Austrije ima izuzetno nisku pokrivenost uvoza izvozom, a osobito s prvim susjedima Hrvatskom i Srbijom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok