Građani koji su ljeto vidjeli kao priliku za dodatnu zaradu na nekom od sezonskih poslova mogli bi ostati “kratkih rukava” jer je ponuda više nego mizerna.

Nema oglasa

Rad tijekom ljetne sezone ponekad je jedini izlaz za veliki broj nezaposlenih osoba. U posljednje vrijeme u BiH nema dovoljno posla ni na građevini ni u poljoprivredi. Oni građani koji su ovoga ljeta mislili dodatno zaraditi na nekom od sezonskih poslova mogli bi se razočarati zbog jako loše ponude. Zainteresiranost nezaposlenih za ljetne poslove je velika, a prosječna satnica iznosi oko tri marke. Ravnatelj agencije “Spektar” Miroslav Vukajlović kazao je za Glas Srpske da je najveći problem taj što su sezonski poslovi u domeni rada na crno, pa zainteresirani teško mogu i saznati za postojanje takvog posla. Direktor Omladinske zadruge “SOS” Mile Erceg kaže da je ponuda poslova jako slaba i da oni koji se nude traju do pet dana. Da je teško doći do informacija o ponudi za sezonske poslove, potvrdio je i dvadesetosmogodišnji Milan Đukić, koji je voljan raditi i teške poljoprivredne poslove, ali ni do takvih poslova, kaže, ne može doći. “U mjesecu lipnju 2016. godine, Služba je imala 1700 posredovanja pri zapošljavanju, od čega nije bilo zahtjeva za zapošljavanje za sezonskim poslovima. Gledajući te podatke, možemo reći da nije razvijena praksa potražnje za sezonskim poslovima u Tuzlanskoj županiji”, kazala je medijima Amela Zahirović, stručna suradnica za informiranje Službe za zapošljavanje TŽ-a.

Trbuhom za kruhom

U nedostatku sezonskih poslova u BiH radnici iz naše zemlje najčešće rade na moru u Hrvatskoj i Crnoj Gori, iako Agencija za rad i zapošljavanje BiH ne raspolaže podacima koliko bh. građana radi sezonske poslove u regiji. Neslužbene procjene govore da tijekom ljetne sezone između 10.000 i 15.000 bh. građana radi u Crnoj Gori te između 20.000 i 30.000 u Hrvatskoj. I dok u RH vrlo mali broj nezaposlenih građana, posebice nakon otvaranja europskog tržišta rada za hrvatske radnike, želi raditi na Jadranu zbog loših uvjeta rada i premalih plaća, nezaposleni iz BiH objeručke prihvaćaju ponude poslodavaca s obale kako bi bar u sezoni zaradili nešto novca jer u svojoj zemlji za to nemaju prilike. Dio onih koji u ovome trenutku rade sezonski na Jadranu, prema pisanju hrvatskih medija, zapravo nije u radnom, već u robovlasničkom odnosu u kojemu netko iskorištava njihov očaj i besparicu kako bi radili 12 ili 16 sati dnevno, sedam dana u tjednu za 3000 ili 4000 kuna (oko 1000 KM).

Dio sezonaca iz BiH bavi se građevinskim radom u Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali i diljem Europe. Zbog građevinske sezone dosta naših građevinaca već je otišlo u inozemstvo, gdje su bolje plaćeni i imaju više posla. Samo europskim zemljama trenutačno nedostaje oko 1,3 mil. zanatlija raznih građevinskih profila te su i građevinci iz BiH tu pokušali pronaći svoju šansu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH