Bosna i Hercegovina nema efikasne mehanizme naplate kazni za počinjene prometne prekršaje, a veliko je pitanje hoće li nove izmjene Zakona o sigurnosti prometa koje su trenutno u parlamentarnoj proceduri, poboljšati sustav naplate kazni, kaže u razgovoru za Faktor Milija Radović, direktorica Agencije za sigurnost prometa Republike Srpske.

Ogroman broj nenaplaćenih prometnih kazni u oba bh. entiteta dugogodišnji je problem kojim su se parlamentarci tek ovih dana, razmatrajući predložene izmjene spomenutog Zakona, odlučili ozbiljnije pozabaviti. U Federaciji BiH, kao i u RS-u, evidentirani su vozači koji zbog prometnih prekršaja duguju državi pojedinačno i više od 20.000 maraka. Samo osmorica vozača iz RS-a zajedno su uspjeli nagomilati dug od nevjerojatnih 137.650 KM! Takva dugovanja rijetko kad uopće dođu na naplatu, a glavni razlog tome su prespore i komplicirane administrativno-sudske procedure.

– Ako netko ne plati pravosnažno izrečenu kaznu u roku od godinu, MUP prosljeđuje Poreznoj upravi obavijest da osoba nije platila kaznu i od njih traži da poduzmu prinudnu naplatu. Međutim, ako je ta osoba nezaposlena, nema prihode ili imovinu koja se može zaplijeniti pa da se izvrši naplata, onda se uglavnom na tome cijela priča i završi – kaže Radović.

Prema podacima koje smo dobili iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEA), ukupan dug za prometne prekršaje izrečene po Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH iznosi 56.395.792,88 KM. Najviše novčanih kazni izrečeno je za sljedeće prekršaje: upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita, upravljanje neregistriranim vozilom, prekoračenje brzine, vožnja u alkoholiziranom stanju, upravljanje vozilom bez vozačke dozvole ili s nevažećom vozačkom dozvolom, vožnja bez upaljenog svjetla, nevezanje pojasa te nepropisno parkiranje.

Vozači koji ne plate kazne ne mogu registrirati svoje vozilo, niti obnoviti vozačku dozvolu. Prema važećem Zakonu o prekršajima RS-a, ako se ni nakon dvije godine pravosnažno izrečena novčana kazna ne plati, počinitelj prometnog prekršaja može sudskim rješenjem biti uhićen bez usmenog pretresa i saslušavanja. Kazna zatvora može se izreći u trajanju do 15 dana, s tim što toj osobi i dalje ostaje novčana kazna koju mora platiti.

Postoji i posebna mjera pretvaranja novčane kazne u kaznu zatvora za osobe koje dokažu da nisu ekonomski sposobni platiti, gdje jedan dan zatvora zamjenjuje 100 maraka kazne. U Agenciji za sigurnost prometa RS-a nemaju podatke o tome je li ikad nekome zbog neplaćene kazne za prometni prekršaj izrečena kazna zatvora. Pitanje je, međutim, bi li čak i poduzimanje takvih „drastičnih“ mjera moglo riješiti problem brojnih nenaplaćenih kazni.

Jedan od prijedloga upućenih Ministarstvu pravde je da se u Zakon o prekršajima unese odredba kojom bi se građanima koji nisu u mogućnosti platiti kazne određivala mjera društveno korisnog rada, što je praksa u većini zapadnih zemalja.

Predloženim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa nije predviđena mjera oduzimanja vozila kao opasne stvari za najteže vidove prekršaja, naglašava Milija Radović.

– Takve mjere postoje u zapadnim zemljama, gdje se vozilo oduzima kao opasna stvar, a potom ili uništava ili prodaje bez obzira na to je li to vozilo vlasništvo onog tko je počinio prekršaj, ili je vlasnik netko drugi. Zakonom o prekršajima u oba bh. entiteta predviđena je ova mogućnost, ali u sudskoj praksi se ta odredba još uvijek ne primjenjuje – navodi Radović.

U MUP-u SŽ kazali su za Faktor da su samo u prvoj polovini ove godine uručili čak 117.000 prekršajnih naloga vozačima. Oduzimanje vozila ili vozačkih dozvola zbog neplaćenih kazni, odnosno počinjenih prekršaja protiv sigurnosti prometa u BiH i dalje je jako rijetko. Takve mjere poduzimaju se isključivo u „najekstremnijim“ slučajevima – poput Sarajlije Ćamila Ramovića, kojeg su pripadnici MUP-a SŽ nedavno isključili iz prometa jer je upravljao automobilom bez položenog vozačkog ispita. No, ono što je još šokantnije je da je uvidom u registre utvrđeno da je Ramović do sada počinio čak 121 prekršaj, a u Registru novčanih kazni ima dug u iznosu od 21.414 KM.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok