Općina Ključ, zaseok Bešići u mjesnoj zajednici Humići, bilo je danas mjesto tužne svečanosti.

Mještani Bošnjaci sagradili su nadgrobni spomenik svom susjedu Srbinu, Branku Samardžiji, koji je poginuo 1993. godine u selu braneći svoje susjede muslimane.

Iako čuvaju sjećanje na svog oca, bili su oduševljeni kad su saznali da im i susjedi Bošnjaci žele ukazati tu čast, 20 godina nakon rata.

Brankova kuća nalazila se par kilometara od sela Bešići, ali je Branko često dolazio u selo kad bi god začuo pucnjavu. Govorio je da će braniti svoje susjede dok god je živ, i tako je i bilo, ispričali su mještani Bešiča, javlja Anadolija.

Općina Ključ je tijekom rata bila pod vlašću srpskih snaga. Paravojne formacije su izvršile brojne zločine, osobito u selima na periferiji grada. Bešići su jedno od rijetkih sela gdje se zločin nije dogodio, a značajna zasluga pripada pokojnom Branku.

Poginuo je pred kućom Atifa Brkića, koji se prisjetio da je tu noć nekoliko pljačkaša stiglo u selo.

"Samo što smo izašli iz kuće iz dna sela su krenuli pljačkaši s ukradenom stokom. On je krenuo da ih zaustavi pa su pucali i ubili ga. Svi smo bili potreseni, kad sam išao tražiti pomoć govorio sam da je samo ranjen jer smo bili prestravljeni", ispričao je Atif.

Ali nakon ubojstva, nadaleko se pročulo o tome kako je Srbin poginuo braneći susjede muslimane, te iz poštovanja prema tome što se dogodilo, nitko više nikad nije dirnuo u selo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok