Malo tko je vjerovao u njih. Čak i oni najbliži govorili su im:čemu to, čemu da se izlažete, ali oni su uspjeli.

Naime, odluka o izgradnji škole koja će raditi po bosanskom planu i programu u Jajcu neće biti sprovedena, dok bi od iduće školske godine u svim školama na području Srednjobosanskog županije (SBŽ) trebalo da bude uređeno pitanje nacionalne grupe predmeta i preambula koje se odnosi na grb u svjedočanstvima, potvrđeno je iz Ministarstva obrazovanje SB županije.

Ovo faktički znači da su djeca uspjela i da su dokazali kako se treba boriti za svoju stvar. Nisu htjeli podjele, imali su podršku medija i predstavnika međunarodnih institucija i njihova borba je uspjela.

I ministarka obrazovana Katica Čerkez potvrdila je za Nezavisne novine kako ona ima informaciju da će Odluka o novoj školi biti obustavljena.

I N1 i Buka u više navrata razgovarali sa djecom iz Jajca koji su bili protiv osnivanja škole koja bi ih podijelila na Bošnjake i Hrvate, koji su nam čak i najavljivali da će doći do bojkota nastave u školskoj 2016/2017 godini, ukoliko se sprovede Odluka Skupštine SBŽ o novoj školi.

Danas ne kriju svoje zadovoljstvo, kažu da se borba isplatila

Učenik Ivica Jukanović rekao je za BUKU kako kod njih vlada veliko veselje.

"Kako kod mene tako i kod mog tima je velika radost, ali i kod naših sugrađana" kaže on.

Njegovi utisci od čitave priče jeste da su uspjeli, da se nisu bezveze borili i da svi ali baš svi trebaju da se bore da bi postigli uspjeh.

I učenik Tarik Šehić potvrdio nam je da će Odluka o školi biti obustavljena.

Dugogodišnji studentski aktivista iz Jajca Samir Beharić kaže da iako još uvijek ne postoji formalna odluka o obustavljanju osnivanja škole, to je praktično riješena stvar. I sam je iznenađen kako se to dogodilo, bio je u kontaktima sa političarima iz tog grada, i nije bilo naznake da će se nešto ovakvo desiti.

"Ne znam uzrok promjene odluke, niti motiv, ali ovo je velika stvar. Bitna je stvar da su učenici uspjeli u svojoj namjeri, iako nisu imali podršku ni roditelja, ni profesora koji su zaista sramno šutjeli sve vrijeme, ni lokalne zajednice"

Prema njegovim informacijama Općina Jajce će "odbiti da se implementira Odluka". Skupština Županije ne može poništiti svoju odluku, ovo će, kaže, biti, u dogovoru sa Općinom.

"Ovo je direktna promjena Odluke Skupštine Županije i dokaz da i srednjoškolci uz jak pritisak mogu da promijene odluke političara" ističe za BUKU Samir Beharić.

Ova djeca svima su pokazala lekciju iz gradjanskog bunta.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH