Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je večeras građane Republike Srpske da izađu na referendum o Danu Republike Srpske koji će biti održan 25. rujna i istakao da se sve radi u skladu sa zakonima i demokratskim procedurama te da međunarodna zajednica nema razloga za intervenciju.

- Referendum o Danu Republike nije nikakav probni balon, kako smatra Bakir Izetbegović, to je pitanje našeg statusa i pitanje naših života. Niko ne može minimizirati na taj način referendum o Danu Republike - rekao je Dodik Srni.

Predsjednik Srpske je istakao da je taj referendum suštinski veoma važan i zato ljudi ne treba da ostanu tog dana kod kuće nego da izađu na referendum.

- Pozivam sve građane Srpske da izađu na referendum i na taj način pokažu opredijeljenost u vezi sa Danom Republike i da se suprotstavimo nastojanjima i umiješanosti Bakira Izetbegovića, koji je umislio da može da određuje nama datum Republike Srpske i da odlučuje u ime nas - rekao je Dodik.

Komentirajući Izetbegovićeve ocjene u vezi sa 2018. godinom, Dodik je rekao kako je to pitanje te godine i tada će se odlučivati o tome, ali u svakom slučaju Izetbegović nije taj koji će o tome odlučiti.

- Stalno pozivanje međunarodne zajednice da ispunjava njihove želje govori tome da su oni naučili na instrumentalizaciju međunarodne zajednice protiv Srba i Republike Srpske, ali i to je vrijeme prošlo i mi smo preživjeli i tu torturu - rekao je Dodik.

Predsjednik Republike je poručio da niko više ne može da nameđe svoje stavove Republici Srpskoj.

- Međunarodna zajednica nema razloga za intervenciju, ovo se sve radi u skladu sa zakonima i demokratskim procedurama poznatim u svijetu. Na taj način ne može niko da očekuje da ćemo mi prihvatiti neobjektivno i pristrasno ponašanje međunarodne zajednice u bilo kom smislu. To čujem od nekih veleposlanstva, ali mislim da je riječ o naučenoj priči, da je najlakše okvalificirati i osuditi Srbe i ostati u miru sa Bošnjacima, koji su, naravno, za njih prvi cilj i prva meta u očuvanju njihovih interesa - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nikakvo nametanje /visokog predstavnika Valentina/ Inzka i nikakve zabrane ne dolaze u obzir.

- Pozivam narod da izađe na referendum, čak i u uslovima ako bi Ustavni sud sramno, prema bilo kojoj osnovi, eventualno zabranio da izađemo na taj referendum - rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da referendum mora biti održan i da će biti održan 25. rujna "svidjelo se to kome ili ne u Sarajevu".

- Mi ovdje ne živimo da bismo se svidjeli Sarajevu, mi živimo ovdje da bismo uredili naše odnose i da bi naša zajednica bila funkcionalna i dobra- zaključio je predsjednik Republike Srpske.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok