Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ocijenilo je neistinitima informacije o procesuiranju generala Ante Gotovine pred pravosudnim tijelima u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Vijest su u tiskanom izdanju od utorka prve objavile beogradske Večernje novosti s pojašnjenjem da se radi o događanjima s početka rata na području Livna, a da je Haaški sud taj koji je Tužiteljstvu u Sarajevu ustupio opsežnu pisanu građu i više sati snimljenih razgovora. Otišli su i korak dalje tvrdnjom da je već određen tužitelj koji će odlučiti treba li podignuti optužnicu.

Predizborna kampanja

- U Tužiteljstvu BiH, u 2016. godini, nije zaprimljena nikakva prijava niti predmet iz Haškog tribunala, koja se odnosi na ratne zločine u kojima je osumnjičen Ante Gotovina. Tužiteljstvo BiH nema otvorenu istragu protiv Ante Gotovine, niti je navedeni u statusu osumnjičenog. Postoji predmet koji je u fazi prijave, a odnosi se na više osoba i formiran je na temelju izvješća MUP-a RS, iz 2006. godine. Iznošenje neistina samo je jedan u nizu intenzivnih političkih pritisaka pod kojima se nalaze Tužiteljstvo BiH i glavni tužitelj u posljednja dva mjeseca i potvrđuje smišljenu kampanju s ciljem destabilizacije institucije Tužiteljstva BiH, te odnosa unutar BiH, kao i odnosa u susjedstvu (Srbija i Hrvatska), a na koje kontinuirano upozoravamo u posljednje vrijeme, a sve u svrhu predizborne kampanje i drugih skrivenih ciljeva - naveli su jučer nešto prije 16 sati iz Tužiteljstva i poručili:

- Tužiteljstvo BiH nastavit će graditi dobrosusjedske odnose s tužiteljstvima Srbije i Hrvatske i nećemo dopustiti da bilo tko plasiranjem neistina poremeti te odnose.

Inače, Tužiteljstvo BiH već se bavilo zločinima u Livnu pa je tako za protupravno zatvaranje više od 300 srpskih civila i likvidaciju 16 zarobljenika okrivilo trojicu vojnih policajaca HVO-a, zapovjednika Zdenka Andabaka, te dvojicu njegovih pomoćnika, Muamira Jašarevića i Seada Velagića. Na teret ima se stavlja da su u sklopu udruženog zločinačkog pothvata, a u razdoblju od travnja do kolovoza 1992., sudjelovali i pomagali u nezakonitu zatvaranju srpskih civila u prostorijama Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić", u njihovu mučenju, premlaćivanju i ubojstvima.

- Neutvrđenog datuma, u rujnu '92., iz posebnih prostorija za zatočenike u Osnovnoj školi osumnjičeni Zdenko Andabak, Muamir Jašarević i još nekoliko vojnih policajaca izveli su 13 civila srpske nacionalnosti, uključujući 12 osoba zvanih Ćelavci, koji su imali gori tretman od ostalih zatvorenika, a to su bili građevinski radnici deportirani iz Republike Hrvatske. Njih trinaest odvezli su u nepoznatom pravcu, nakon čega su svi likvidirani, a potom bačeni u jamu u selu Zastinje, odakle su ekshumirani u rujnu 1999. godine – navodilo se u optužnici.

Dozapovjednik Brkić

Poveznicu ovog slučaja s Gotovinom mediji u BiH nalazili su u činjenici da je hrvatski general u svibnju '92. preuzeo zapovijedanje Livanjskom brigadom HVO-a, a u čijem sastavu je tada bila satnija Vojne policije. Navodno je jedna od prvih Gotovininih odluka bila postavljanje upravo Andabaka za njezina zapovjednika, dok se na mjestu dozapovjednika našao Milijan Brkić, koji je zajedno s grupom suboraca stigao kao ispomoć iz Zagreba.

General Gotovina nije spomenut u optužnici protiv trojke, kao ni Brkić. Kada se lani počelo spekulirati da se bivši glavni tajnik HDZ-a zbog ratnih događanja našao pod istragom, Tužiteljstvo BiH također je to odlučno demantiralo.

Željko Glasnović: To vam je SANU 2

Za generala Željka Glasnovića, sudionika ratnih zbivanja na području Livna i Kupresa u kasno proljeće '92., ovakvi napisi samo su nastavak dosadašnje srpske strategije.

- To vam je SANU 2 – kazao nam je Glasnović, referirajući se na predratni memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti.

- Sve ovo vrijeme njihovo su glavno oružje laž i obmana, a sve kako bi se izjednačila krivnja, iako je od strane Ujedinjenih naroda službeno potvrđeno da su više od 90 posto zločina u ratu počinile srpske snage – navodi Glasnović.

- To je bio obrambeni rat i nije mi jasno kako se u svjetskim razmjerima mogu upotrebljavati dvostruki standardi. Jeste li vidjeli da su neki američki ili izraelski časnici bili gonjeni po zapovjednoj odgovornosti. Ako je i bilo zločina, radilo se o pojedinačnim ekscesima, refleksnim reakcijama – ističe hrvatski general.

Po njemu, Livno je padom Kupresa bilo ključna točka u obrani dalmatinskog zaleđa, pa i samog Splita.

- Većina napada na tisuću kilometara dugoj bojišnici dolazila je s teritorija BiH. Zato je Hrvatska vojska po svim međunarodnim konvencijama imala pravo ući i intervenirati – poručuje Glasnović.

Luka Mišetić: To su čiste spekulacije

Još prije Tužiteljstva pisanje beogradskog dnevnika Gotovinin haaški odvjetnik Luka Mišetić u izjavi za 'Slobodnu' nazvao je običnom spekulacijom i poručio nam kako nema komentara.

Slobodna Dalmacija

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok