U okviru projekta razvoja tržišne poljoprivrede – Farma dva USAID/Švedska osigurano je 3,5 milijuna USD, odnosno oko 6 milijuna KM bespovratnih sredstava za unapređenje proizvodnje jagodičastog voća i sektora mljekarstva u BiH, a uvjeti za dobivanje ovih sredstava su  predstavljeni potencijalnim korisnicima.

Generalni tajnik Vanjsko-trgovinske komore BiH Zdravko Marinković izjavio je da putem granta američka i švedska vlada financiraju dva jako važna sektora poljoprivredne proizvodnje u BiH, piše Indikator.ba.

- Riječ je o dva sektora koja u posljednje vrijeme bilježe značajan rast izvoza i imaju potencijal, ali su potrebna sredstva, znanja i nove tehnologije kako bi oni bili unaprijeđeni - rekao je Marinković.

Prema njegovim riječima, navedena sredstva pomoći će rastu proizvodnje, zaposlenosti i izvoza u ovim sektorima.

Meriha Manojlović iz USAID/Švedska precizirala je da projekt Farma dva podržava sektore mljekarstva, proizvodnje ljekovitog bilja, meda, voća i povrća.

- Danas imamo prvi u nizu informativnih sastanaka koje ćemo održati u povodu objavljivanja javnih poziva - rekla je Manojlović, navodeći da je poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za proizvođače jagodičastog voća i mljekare otvoren do 15. rujna.

Prema njezinim riječima, sredstva će biti dodijeljena uglavnom privatnom sektoru, i to registriranim proizvođačima.

- Maksimalna visina granta iznosi 50.000 USD - rekla je Manojlović i dodala da je riječ o investicijskim grantovima koji od korisnika zahtijevaju sudjelovanje do 50%.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok