Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović uputio je dramatično pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i veleposlanicima svih zemalja i organizacija članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC-a) u BiH.

- Kao hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH u čije primarne obveze spada skrb o legitimnim interesima i potrebama Hrvata, jednoga od tri konstitutivna naroda u BiH, obraćam se Vama kao ovlaštenim predstavnicima država koje nose neporecivo najveći dio međunarodne odgovornosti za postojeće stanje u BiH, uključujući i pitanje ustavno zajamčene ravnopravnosti njenih konstitutivnih naroda, napisao je dr. Čović u pismu međunarodnim diplomatima čije detalje otkrivamo, piše Večernji list BiH.

U pismu se osvrće i navodi drastične primjere kršenja prava Hrvata u BiH, načine na koje se to radilo do sada i još uvijek radi.

- Primjeri lišavanja Hrvata elementarnih političkih prava čvrsto utemeljenih na ustavnoj kategoriji konstitutivnosti naroda u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, nažalost su izrazito brojni, naglašava dr. Čović. Obraća se veleposlanicima PIC-a u trenutku, kako je naveo, u kojem su predugo taloženi i nerješavani sustavni problemi BiH, po tko zna koji put, na dramatičan način došli do izražaja i ugrozili ne samo političku stabilnost i budućnost BiH nego i stabilnost cijele regije.

- Neosporna je činjenica kako su Hrvati, unatoč Ustavom zajamčenoj punoj jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda BiH, u posljednja dva desetljeća sustavno lišavani svojih legitimnih prava koja su u pravnom smislu nedvojbeno zajamčena Daytonskim, a prethodno i Washingtonskim sporazumom. Podsjećam vas da su države koje predstavljate jamčile provođenje tih sporazuma kojima je prekinut razarajući rat u BiH i koji su temelj njezina ustavnog poretka i suvereniteta, navodi se, između ostaloga, u pismu.

- S obzirom na to da ni jedna od spomenutih anomalija nije nastala voljom legitimnih predstavnika Hrvata, već upravo suprotno, njihovim snažnim prosvjedima i mnogo puta ponavljanim energičnim pozivima da se pobrojane zlouporabe eliminiraju, u cijelosti odbijam bilo kakvo pripisivanje odgovornosti Hrvatima za aktualnu krizu u FBiH i BiH. Tu krizu nedvojbeno smatram izravnom posljedicom simultanog i sustavnog provođenja separatističkih i unitarističkih politika koje ne ugrožavaju samo jednakopravnost i konstitutivnost Hrvata već i elementarnu stabilnost, pa i opstojnost BiH kao države. S punom odgovornošću tvrdim kako hrvatska politika u BiH u sebi nema elemenata separatizma ni unitarizma, već čvrsto i dosljedno zagovara kombinaciju konsocijacijskih i federalističkih načela ustroja koji jedini mogu osigurati održivost BiH, te punu konstitutivnost i jednakopravnost na cijelom njezinu teritoriju, ne samo pripadnicima triju konstitutivnih naroda nego i svim građanima BiH koji se ne smatraju njihovim pripadnicima. Upravo bh. Hrvati, usuđujem se reći, jedini iskreno svoju domovinu vide isključivo kao zemlju vrijednosti koje baštini Europa, a osobito Unija kojoj toliko težimo i želimo biti njezin dio. Baš to i jest bio motiv da upravo mi budemo pokretači i nositelji ovoga zahtjevnog procesa integriranja, kao jednog od najbitnijeg čimbenika koji će jamčiti stabilnost i opstojnost BiH, navodi se u pismu. Dr. Čović na kraju u poruci PIC-u izražava nadu kako će u cijelosti sagledati ozbiljnost postojeće situacije u BiH, njenu ukupnu pozadinu i rizike koje proizvodi, kao i da će uvažiti značaj gore navedenih načela i institucionalnih mehanizama za trajnu stabilizaciju prilika u BiH, kako bi BiH konačno mogla dati svoj puni doprinos regionalnoj i europskoj stabilnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok