U kućanstvu Stevana Babića iz Laminaca, kod Gradiške, svinja je oprasila prase s glavom slona, koje je uginulo nakon nekoliko sati. Vijest o ovom slučaju brzo se pronijela Lijevče poljem, mnogi su došli da vide o čemu se radi jer nisu povjerovali u Stevanovu priču, prenosi Pogled.ba.

- Ovo živinče koje više liči na slona nego na odojak živjelo je nekoliko sati, hodalo, borilo se za hranu, ali je uginulo. Pokušavao sam mu pomoći, međutim, nije uspjelo jer mu je smetala surla – objašnjava Stevan prizor u svome svinjcu, gde je svinja nakon veštačke oplodnje oprasila još 17 odojaka.

Desetoro je preživjelo, a ostali zajedno sa ovim koje podsjeća na slona, su uginuli.

- Izgled ovog praseta koje su moji ukućani nazvali slončetom me uplašio i začudio. Zato sam pozvao susjede da vide jer mi nitko nije vjerovao, govorili su mi da lažem, izmišljam i fantaziram. Zato sam ga pronio kroz selo da svi vide i osobno se u to uvjere  – priča Stevan, koji je u Lijvče polje doselio iz Okučana u Hrvatkoj, gde je uzgajao stotine svinja.

Kaže da u njegovim krdima nikada nije bilo mutacija kao što je ova a uzroke pripisuje upotrebi kemije u poljoprivredi, osiromašenom uranijumu korištenom tijekom rata i klimatskim promjenama. Stručnjaci za ovaj i slične slučajeve imaju odgovor.

Momir Cvjetković, inženjer stočararstva koji je prvi došao na Stevanom poziv, smatra da se priroda poigrala s ovim prasetom koje je nakon uginuća smješteno u hladnjak, zbog stručnih nalaza.

Ovde se radi o genetskim mutacijama gdje je došlo je do poremećaja nukleotida u DNK. To je indukovana mutacija nastala usljed nesavršenog kopiranja genetskog koda – pojasnio je Cvjetković redakciji Blica, kazavši da je ovo jedinstven primjer u BiH, a posebice u Lijevče polju.

Zato će prase s glavom koja uvelike podsjeća na slona biti proslijeđeno u Veterinarski zavod “Vaso Butozan” u Banjoj Luci, kako bi se u potpunosti odgonetnulo o čemu se radi i šta je uzrok ovom poremećaju.

Prase sa dvije glave

Doktor veterinarskih znanosti Željko Sladojević, direktor Veterinarskog zavoda „Vaso Butozan“ u Banjoj Luci, kazao je za „EuroBlic“ da će prase biti patološki obrađeno, a potom priopćeni podaci o nalazima.

- Imamo još jedan primjer iz sela Rogolji u Lijevče polju kojeg također proučavamo, a to je prase sa dvije glave. Ova dva slučaja su rijetkost i za nas su veoma zanimljivi– kazao je Sladojević.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok