Većina danas najvažnijih lidera i političara na zapadnom Balkanu vuče podrijetlo, rođena je ili je živjela na prostorima Bosne i Hercegovine, pokazalo je istraživanje agencije Anadolija rađeno prije tri godine.

Ova zemlja je dala toliko aktualnih lidera, ali i važnih ličnosti u povijesti država regije, da se s pravom može reći kako je Bosna i Hercegovina, usprkos nasrtajima i svim užasima koji ju prate kroz stoljeća, rasadnik balkanskih lidera.

BiH je kroz povijest iznjedrila mnogo velikana i vođa. Dovoljno je prisjetiti se Mehmed-paše Sokolovića ili Ahmed-paše Hercegovića Kosače, velikih vezira nekada moćnog Osmanskog carstva, ali i drugih koji su obavljali brojne važne funkcije u prijestolnicama diljem Europe.

Aleksandar Vučić

Malo je poznato da je aktualni vicepremijer i ministar obrane Srbije, predsjednik SNS Aleksandar Vučić, porijeklom iz mjesta Ćipuljići kod Bugojna, u srednjoj Bosni. Vučićev otac Anđelko je iz sela Čipuljići, a majka Angelina (djevojački Milovanov) iz Bečeja u Vojvodini.

Milan Bandić

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rođen je zaseoku Bandića Brig u Donjim Mamićima kod Gruda, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a njegovi brojni rođaci, kao i majka, i danas žive u Bosni i Hercegovini.

Dragan Đilas

Malo je poznato da i obitelj aktualnog gradonačelnika Beograda i predsjednika DS Dragana Đilasa ima, također, korijene u BiH. Njegov otac Dušan je iz sela Očigrije, na putu između Drvara i Bihaća. Đilasi su, po predaji, u BiH došli iz Istre, da bi kasnije dio njih otišao u Crnu Goru, a bilo ih je i na Kosovu.

Zoran Milanović

I predsjednik SDP-a RH i bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović porijeklom je iz zapadne Bosne. Milanovićev djed je iz Livna odselio u Sinj, gdje je rođen njegov otac.

Inače, Milanovići su na područje sinjske krajine došli u velikoj seobi koju su ramski franjevci predvodili još 1687. godine. Međutim, neke obitelji Milanovića su se, nakon toga, ponovno vratile u BiH i naselile u katolička sela uz Livanjsko polje. U telefonskom imeniku zabilježeno je 29 Milanovića iz Livna.

Stanovnici sela Bila, Čosanlije, Prolog i Guber na području Livna i danas tvrde da su svi Milanovići rodbina.

Iz BiH je porijeklom i Milanovićeva supruga, liječnica Sanja Musić-Milanović. Naime, i njena obitelj Musić je hercegovačkog porijekla.

Milanović je prilikom jednog posjeta BiH i sam kazao da je većina Hrvata u Hrvatskoj porijeklom iz BiH.

Boris Tadić

U Sarajevu je 15. siječnja 1958. godine rođen Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije i DS-a. Rodio se u obitelji srbijanskog filozofa i člana Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) Ljube Tadića, tada zaposlenog u Sarajevu, a obitelj je kasnije odselila u Beograd. Tadić je mnogo puta isticao da je rođen i da je jedno vrijeme živio u Sarajevu.

Zoran Đinđić

U Bosanskom Šamcu 1. kolovoza 1952. godine je rođen i ubijeni srbijanski premijer Zoran Đinđić. Prema nekim nepotvrđenim informacijama, rođen je u istoj kući u Bosanskom Šamcu kao i prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović.

Đinđićev otac je kao vojno lice dobio prekomandu u Travnik, gdje je Zoran nastavio školovanje. Đinđić je od 1961. do 1969. godine u Travniku pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Nakon dva razreda gimnazije u Travniku, Đinđić se s obitelji preselio u Beograd, gdje je nastavio školovanje.

Čedomir Jovanović

Mileva, rođena Mršić, majka predsjednika LDP-a Čedomira Jovanovića je iz sela Gunjevci kod Bosanske Dubice, gdje je Jovanović naslijedio staru trošnu kuću i šumu. Jovanovići navodno imaju još jednu kuću u selu Lipova Greda kod Bosanske Dubice koju je gradio Mirko Mršić, Čedomirov ujak.

Iz Bosne i Hercegovine je i Jovanovićeva supruga Jelena koja je rođena i odrasla u Nevesinju.

Vuk Drašković

Iako je rođen u Vojvodini, i lider SPO Vuk Drašković djetinjstvo je, također, proveo u BiH. Osnovnu školu završio je u Fojnici, a gimnaziju u Gacku. Zamjenik predsjednika SRS Nemanja Šarović po ocu je iz Hercegovine. Naime, njegov otac Blažo rođen je u Gacku.

Vuk Jeremić

Također, bivši ministar vanjskih poslova Srbije i predsjednik Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić ima bosanske, krajiške korijene. Njegov pradjed i prabaka su Nurija i Devleda Pozdarac.

Nurija Pozderac imao je osmero djece, četiri sina i četiri kćeri. Dvojica sinova, Hamdija i Hakija, bili su Jugoslaviji važni bosanskohercegovački političari 80-tih godina prošlog stoljeća. Njihova sestra Sadeta Pozderac, koja je živjela u Beogradu i bila direktorica Prve beogradske gimnazije, udala se za diplomatu Šerifa Buljubašića. Imali su sina Seada i kćerku Senu. Kćerka Sena udala se kasnije za Mihajla Jeremića i rodila sina Vuka.

Vuk Jeremić u nekoliko navrata je otvoreno isticao da "jeste Srbin i pravoslavac, ali da je ponosan i na "svoje bh. podrijetlo", prenosi N1.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok