Nedavni događaji u Federaciji BiH imaju političku pozadinu i vođeni su i konstruirani od centara moći iz FBiH - tvrdi predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik i dodaje da su „stalni pokušaji da se ti nemiri prebace u RS“.

On je nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a rekao da ta stranka očekuje od sigurnosnih agencija u RS „da spriječe uvoz nemira i nestabilnosti iz Federaciji BiH u RS“, a svi koji to budu pokušali treba da budu spriječeni i odgovarajuće kažnjeni po zakonu.

Izvršni odbor SNSD-a je ocijenio da se trebaju osigurati pojačane mjere bezbjednosti predstavnika RS-a u zajedničkim bh. organima te, kako je rečeno, u to operativno uključiti i pripadnike MUPRS-a.

-Organizacije koje provode okupljanje građana u RS su u značajnoj mjeri naslonjene i korodinirane iz FBiH i bošnjačkih struktura. Demokratsko pravo svakog je da svoje nezadovoljstvo iskazuje u skladu s zakonom i pozivamo da se ne održavaju kontraprotesti, a osuđujemo bilo kakav pokušaj fizičkog nasilja i obračuna s neistomišljenicima - kazao je on.

SNSD traži od predstavnika u zakonodavnim i izvršnim institucijama da se pokrenu aktivnosti na donošenju zakona o ukidanju zakona o Specijalnom tužilaštvu RS te predloži uspostavljanje nove institucije strukture tužilaštva i sudova u RS za efikasnu borbu protiv kriminala i korupcije.

Dosad je, smatraju, izostala adekvatna aktivnost pravosuđa na tom pitanju.

-To je neophodno odmah učiniti i dovesti u poziciju da se procesuiranje nosilaca kriminala i korupcije isključivo smatra elementom za uspješan rad tih institucija - rekao je Dodik.

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok