Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić smatra da stav Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, odnosno "jasno prepoznavanje suštine i uzroka problema kao i precizno definiranje antidaytonskog i antiustavnog karaktera najavljenog referenduma u manjem bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska", predstavlja pozitivan, ali još uvijek nedovoljan iskorak u cilju zaštite ustavno-pravnog poretka BiH i poštivanja odluke Ustavnog suda BiH.

- Umjesto da se okrenemo europskoj i NATO budućnosti BiH, ekonomskom razvoju i poboljšanju standarda  za sve građane Bosne i Hercegovine, pojedinci i političke snage u bosanskohercegovačkom entitetu RS u fokus predizborne kampanje stavljaju referendum i širenje straha od nepostojeće opasnosti od 'drugog i drugačijeg', zamagljujući pri tome nepovoljnu ekonomsku situaciju i izbjegavajući očekivanu obavezu da građanima entiteta RS-a predoče vizije, planove i projekte koji će voditi ka boljoj socio-ekonomskoj situaciji i novom zapošljavanju - navodi Zvizdić u priopćenju za javnost.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH ističe da je najavljeni referendum u potpunosti suspendirao ključne teme bitne za lokalne zajednice, "čime je postao važniji od životnih pitanja poput izgradnje infrastrukture, puteva, vodovoda, škola, zdravstvenih, sportskih i objekata kulture".

Istovremeno, naglašava da najavljeni referendum predstavlja flagrantno kršenje Ustava BiH i temeljnih odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir što je dovelo do povećanja tenzija i ugrožavanja mukotrpno izgrađenog mira i stabilnosti u BiH.

- Dakle, mir i stabilnost su izuzetno važni faktori daljeg napretka i razvoja Bosne i Hercegovine i nemaju cijenu. Iznad toga, kao nulti  prioritet stoji  državnost, integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine - konstatuje Zvizdić, navodeći da upravo to suština stava PIC-a.

Zbog toga je, kako dalje navodi, važno da razum i logika zamijene uzavrele strasti, da oštra i nepotrebna nacionalistička retorika ustupi mjesto civiliziranom političkom dijalogu i da konačno ekonomske teme počnu dominirati nad povicima o hegemoniziranju baziranom na iracionalnim strahovima. "Jer, tko god misli da može prepasti Bošnjake ili da se bilo tko u BiH treba bilo koga plašiti, u velikoj je zabludi i očito da nije ništa naučio iz bliže prošlosti".

- Zato pozivam na poštivanje odluke Ustavnog suda BiH, na prihvatanje stava PIC-a o neophodnosti neodržavanja referenduma koji je, kako je to konstatovano u zajedničkoj izjavi, destabilizirajući za BiH, kao i na konačnu reakciju OHR-a koji ima daytonsku obavezu da aktivno radi na zaštiti Ustava i očuvanju mira u Bosni i Hercegovini - navodi predsjedatelj Zvizdić, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok