Državljanima BiH, koji su se borili na ratištima u Siriji i Iraku, pa im se zbog toga ovih mjeseci sudi za dijela terorizma, troškove sudskog postupka plaćat će bh. građani jer, kako objašnjavaju njihovi odvjetnici, većina njih je lošeg imovinskog stanja.

Imovinsko stanje

Prvi koji se od bivših sirijskih ratnika javio da ne može plaćati sudske troškove je Fikret Hadžić kojem se, zajedno s Enesom Mešićem, Mirzom Kapićem, Salkom Imamovićem, Ibrom Delićem, Jasminom Jašarevićem, Ademom Karamujom i Samirom Hadžalićem, sudi za priključenje terorističkim organizacijama u Siriji. Spomenuti Fikret Hadžić, nakon sporazumnog priznanja krivnje osuđen na godinu dana zatvora zbog ratovanja u Siriji, ali se preko svog odvjetnika žalio na odluku kojom mu je naloženo da plati troškove suđenja. Njegov odvjetnik Senad Dupovac, kako prenosi agencija Justic Reports, kazao je da njegov klijent nema zaposlenje te da zbog toga treba biti oslobođen obveze plaćanja troškova suđenja. Piše Večernji list.

“Hadžić ne radi, kao ni njegova supruga, a djeca mu idu u školu… U prvostupanjskom postupku sam tražio da mu se plaćaju dolasci na suđenje, i tada je Sudsko vijeće prihvatilo tu odluku… Moj branjenik ima 59 godina, ali još uvijek nema dovoljno staža za mirovinu, a s obzirom na to da je radnik Hidrogradnje, već nekoliko godina nema primanja. Živi od toga da nekome cijepa drva ili kada ga kao radnika zaposle”, rekao je Dupovac. Hoće li mu troškovi suđenja biti plaćani iz proračuna države BiH, odlučiti će naknadno Prizivno vijeće Suda BiH. Fikret Hadžić je priznao da je u ljeto 2013. preko zračne luke u Istanbulu otputovao u Siriju, gdje je ratovao, što je Sud prihvatio kao nagodbu.

Boravak u Siriji

Spomenimo da je Hadžić, svjedočeći u svoju korist na suđenju za odlazak u Siriju, rekao da je protivnik Islamske države. Potvrdio je na Sudu kako je u dva navrata odlazio u Siriju.

Razlog drugog povratka, kako je kazao, sukobi su koje je vidio između postrojbi koje se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Asada. Optuženi je tvrdio kako je po povratku javno propagirao da se ne ide u Siriju zbog, kako je objasnio, “nejasne i mutne situacije”. Kazao je da je postao protivnik Islamske države i da je to javno govorio. Dodao je da Islamska država nema veze s islamom. “Potpuno je danas jasno da velike sile stoje iza Islamske države”, izjavio je Hadžić koji je optužen da se u Siriji borio na njihovoj strani. Većina optuženika koji su boravili na ratištu u Siriji i Iraku, nisu u stanju platiti sudske troškove tako da će najvjerojatnije to biti plaćeno iz proračuna.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok