“Referendum o Danu Republike Srpske, raspisan za 25. rujna ove godine, početak je rušenja mirovnog sporazuma i mira u BiH. To će vjerojatno voditi rušenju mira u ovom dijelu Europe i najvjerojatnije će se dogoditi 2018. godine.”

Ovu sumornu prognozu, kako piše Novi list, izrekao je 15. kolovoza u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, poslije sastanka kojim je njegova Stranka demokratske akcije (SDA) nastojala utjecati na vlasti u Republici Srpskoj, Srbiji i međunarodnoj zajednici da urazume predsjednika RS Milorada Dodika i navedu da odustane od referenduma.

Jedino još Inzko može spriječiti referendum

Izetbegovićevu ocjenu prošlog je tjedna prisnažio i sam Dodik podsjetivši u intervjuu televiziji N1 da program njegove stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz 2015. predviđa da bi Republika Srpska 2018. mogla održati referendum o odcjepljenju od BiH.

U ovome trenutku čini se da postoji samo jedan način da se izbjegne referendum – da ga visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko zabrani jer ima formalne ovlasti za to.

No, kako zaključuje Novi list, malo je vjerojatno da će Inzko, čiji je dugotrajni mandat obilježen potpunom političkom bezbojnošću, u sadašnjim političkim okolnostima posegnuti za takvom mjerom.

Ovaj put ni Vučić nije obuzdao Dodika

Najavljeni referendum samo je jedan u nizu koji je Dodik već najavljivao, no ovo je prvi koji će vjerojatno biti održan. Posljednjih je godina ‘raspisivao’ referendume o sudovima u BiH, o tužiteljstvu BiH, o povlačenju srpskih predstavnika iz cijelog zajedničkog pravosuđa, o napuštanju središnjih državnih institucija… “Svakome je, međutim, otpočetka bilo jasno kako su te inicijative jednostavno politički pritisak Dodikove secesionističke i šovinističke politike, bez realnog izgleda za uspjeh. Posljednji put, početkom ove godine, kada je srpski moćnik u BiH poželio raspisati referendum o povlačenju srpskih predstavnika iz sudstva i tužiteljstva BiH, od toga ga je u Beogradu bez teškoća odgovorio premijer Srbije Aleksandar Vučić. Ovaj put – nije“, piše Novi list.

“Ne postoje nikakvi realni izgledi za političku eliminaciju glavnog rušitelja države, nekadašnjeg ljevičara i Karadžićeva protivnika, koji se dolaskom na vlast preobratio u radikalnog nacionalista i zakletog čuvara Karadžićevih zlikovačkih tekovina”, napisao je sarajevski analitičar Gojko Berić u dnevniku Oslobođenje.

“Ni Dodik više ne može otkazati referendum”

Da će referendum biti održan potvrdila je i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekavši kako ni sam Dodik više ne može otkazati referendum.

“Odluku o referendumu nije donio predsjednik Dodik nego Narodna skupština RS, i to na osnovi zajedničke inicijative svih političkih partija RS, pa ga Dodik ne može ni otkazati”, kazala je dodavši da se oko referenduma uobičajeno stvara drama i diže galama u Sarajevu.

A u Sarajevu su vrlo zabrinuti. Denis Zvizdić iz SDA, predsjedatelj Vijeća ministara, kazao je prošloga tjedna kako “mir i stabilnost nemaju cijenu”, ali je “državnost, integritet i suverenitet BiH” svrstao iznad njih i nazvao “nultim prioritetom”. Prethodno je Izetbegović nazvao referendum “najozbiljnijom prijetnjom miru i stabilnosti BiH” i “najflagrantnijim kršenjem Daytonskog sporazuma dosad” koji “otvara Pandorinu kutiju svakovrsnih referenduma”. Izetbegović je zaključio dramatičnim upozorenjem: “U BiH ne može doći ni do kakvog mirnog razlaza, ali može doći do sukoba”.

“Rat je završio, ali istinski mir nije započeo”

Inače, sve češće se upozorava na mogućnost novog sukoba u BiH i političku retoriku u regiji koja je na tragu one s početka devedesetih. Tako je i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je tih devedesetih bio glasnogovornik stranke Slobodana Miloševića, izjavio ovih dana da “iako je rat na prostoru bivše Jugoslavije završen, istinski mir još nije započeo”.

Dočim je predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić, inače predsjednik Srpske demokratske stranke u BiH, poslije sastanka u Beogradu na kojem su uz Dodika bili i drugi predstavnici stranaka iz RS, kazao kako je ondje “čuo dosta informacija koje mu nisu bile poznate, ali su ga zabrinule, ne samo za BiH, nego i za cijelu regiju”.

“Mnoge stvari podsjećaju na 1991. Izgleda da se mnogi od nas nisu pomakli s početka učenja što se sve može izroditi ako se situacija dovede do usijanja”, kazao je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok