Prema istraživanju novinara agencije Anadolija, najmanje plaće u zemljama regije primaju građani Makedonije, Albanije i Srbije, dok su najveće prosječne plate zabilježene u Hrvatskoj, koja je od srpnja ove godine članica Europske unije (EU).

Tako prema podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatske, prosječna neto plaća u Hrvatskoj za kolovozu ove godine iznosila je 5.512 kuna, odnosno oko 723 eura, što je uvjerljivo najviše od ostalih zemalja u regiji. Prosječna plaća u Hrvatskoj je veća skoro dvostruko od prosječnih plaća u nekim zemljama Balkana.

Nakon građana Hrvatske, najviše plaće u zemljama bivše Jugoslavije primaju građani Crne Gore gdje je, prema Zavodu za statistiku Crne Gore (MONSTAT), prosječna neto zarada u rujnu ove godine iznosila 475 eura.

Također, prosječna neto zarada u Crnoj Gori u rujnu 2013. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila je pad od 1,7 posto.

Poslije Crne Gore, prema visini primanja, slijede građani Bosne i Hercegovine, gdje je, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosječna mjesečna neto plata po zaposlenom u pravnim subjektima u kolovozu ove godine iznosila 828 KM, odnosno 423 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH za kolovoz je nominalno niža za 0,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine, te za 0,4 posto u odnosu na prosinac 2012. godine.

S druge strane, najniže plaće su u Makedoniji gdje je prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku Makedonije prosječna neto plata u rujnu iznosila 20.983 makedonski dinara, ili 342 eura. Nominalno, ona je veća za 1,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Slijedi Albanija gdje je, prema posljednjim podacima tamošnjeg Zavoda za statistiku, prosječna plaća u rujnu ove godine iznosila oko 380 eura.

Nakon Albanije slijedi Srbija gdje su plaće malo veće i, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosječna neto zarada u kolovozu u Srbiji iznosila je 44.770 dinara, odnosno 392 eura.

Ako se razdoblje siječanj- kolovoz 2013. godine usporedi s istim razdobljem prošle godine, neto zarade u Srbiji su nominalno uvećane za 6,3 posto.

Također, ukoliko se u obzir uzmu prosječne plaće svih zemalja regije, prosječna plaća na zapadnom Balkanu je oko 455 eura. Prema tome, samo Hrvati i Crnogorci primaju veću plaću od prosjeka regije.

Od ostalih zemalja iz bliže regije Balkana, prosječna plaća u Sloveniji je u srpnju ove godine iznosila 990 eura, Turskoj 720 eura, Slovačkoj 700 eura,Rumunjskoj 480 eura, kao i u Mađarskoj, i u Bugarskoj 390 eura.

Od ostalih zemalja u svijetu, najveća mjesečna primanja imaju stanovnici Švicarske gdje prosječna mjesečna plata iznosi 4.472 eura, a slijedi Norveška sa 3.065, Luksemburg 3.000, Australija 2.932, Katar 2.790, Danska 2.413, Sjedinjene Američke Države (SAD) 2.322, Švedska 2.275, Japan 2.237 i Finska sa 2.100 eura.

Također, od 20 zemalja sa najvećim prosječnim mjesečnim primanjima njih 12 su europske, pa prema tome se može zaključiti da su stanovnici Europe, u prosjeku, najviše zarađuju u odnosu na ostale stanovnike svijeta.

S druge strane, u Europi najmanje plaće imaju građani Moldavije, gdje je prosječna mjesečna plata 197 eura, a nakon nje slijede Gruzija sa 217 eura, Armenija 218 i Ukrajina sa 290 eura.

Građani Švicarske, koji ujedno imaju najveća primanja u Europi, u prosjeku imaju oko 10 puta veća primanja od stanovnika Makedonije, Albanije, Srbije i BiH.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH