Na ljestvici od jedan do deset građani su političare prikovali za sami vrh, a da korumpiranih ima i u medijima smatra otprilike polovina ispitanika istraživanja koje je objavila Misija USAID-a u BiH s posebnim osvrtom na stanje u pravosudnim institucijama.

Prema općoj percepciji, korupcija se smatra jednom od najvećih bolesti bh. društva, piše Večernji list BiH. Teško ju je otkriti ili dokazati, ljudi se boje govoriti o njoj i prijaviti je, opasna je, a prisutna je u svim sferama društva. U BiH se korupcija čak često i ne smatra kaznenim djelom, već nečim što je potrebno ili čak normalno te u skladu s običajima. Postojanje korupcije u pravosuđu upućuje na to da građani nisu zaštićeni od nepravde ni u drugim područjima života. Općenito, građani BiH nisu uvjereni u poštenje u pravosuđu ove zemlje.

Tužitelji peti

Oko 84% ispitanika ne slaže se s tvrdnjom da suci i tužitelji nisu podložni korupciji. U okviru ovog istraživanja, od ispitanika je zatraženo ocijeniti poštenje predstavnika različitih javnih i privatnih institucija. Ispitanici su ocjenjivali ove institucije na ljestvici od 1 do 10, gdje 1 znači “vrlo pošten”, a 10 “vrlo korumpiran”. Rezultati za ovu skupinu pitanja prikazani su kao aritmetičke sredine.

Ispitanici su ocijenili da tužitelji i suci zauzimaju peto odnosno šesto mjesto na popisu od 20 institucija prema razini korupcije koja je prisutna u ovim institucijama, što znači da su ove institucije među najkorumpiranijim na listi. Prema mišljenju ispitanika, čelnici političkih stranaka dobili su “visoku” ocjenu 8,46 od 10, a njihovi ministri u entitetskim vladama te Vijeću ministara 8,18 odnosno 8,17. I oni su, po toj percepciji, najkorumpiraniji. Slijede predstavnici Parlamenta te, kako je prethodno spomenuto, tužitelji i suci. Školski nastavnici i vojska smatraju se najpoštenijima. Manje od 50 posto anketiranih tako misli. Istodobno, građani BiH većinski nemaju povjerenje ni u nevladine organizacije.

Mediji protiv korupcije

Tako misli 66,4 posto ispitanih, a ni mediji ne stoje najbolje s 59,8% osoba koje tako misle. Iako ih trpaju u koš s korumpiranima, ipak ispitanici vjeruju da su policija, mediji i NVO najposvećeniji borbi protiv korupcije. Slijede međunarodne organizacije.

Pravosudne institucije gotovo su na samom kraju u redu institucija koje se bore protiv korupcije, odmah prije političkih stranaka koje su na posljednjem mjestu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok