Intenzivni val vrućine je početkom rujna zahvatio Pirinejski poluotok. Izmjerene su i rekordne rujanske temperature.

Na jugu Španjolske u mjestu Sancular La Mayor 5. rujna izmjerena su 46,4 °C. Nakon službene verifikacije to će biti nova najviša temperatura ikad izmjerena u rujnu u Europi. Dosad je rujanski rekord za Europu iznosio 45,7 °C, a izmjeren je u rujnu 1946. u Italiji.

Ekstremno toplo

Ekstreman val vrućina i na Bliskom istoku donio je brojne rujanske temperaturne rekorde. Iako se u BiH ne očekuje ovakav val vrućine, idući dani će, prema tvrdnjama meteorologa, biti iznadprosječno topli i pravi ljetni. Prema najavama iz FHMZ-a, u od 11. do 17. rujna očekuje nas stabilnije vrijeme s više sunca, temperaturama iznad prosjeka za ovaj dio godine i manje oborina, pretežito u vidu mjestimičnih poslijepodnevnih pljuskova. Jutarnje temperature bit će od 10 do 16 , na jugu 18 do 23 °C. Dnevne temperature kretat će se od 26 do 32 °C.

Rast temperature

Odmicanjem tjedna postupno će biti sve toplije. Za vikend svježije, a mogućnost za ne suviše obilne oborine bit će nešto izraženija. Od 18. 9. očekuje se slično vrijeme, prvih dana svježije, potom sunčanije uz rast temperatura. Temperatura na Zemlji konstantno raste, što je uočljivo i u BiH. “Definitivno je da temperatura stalno raste i ideja je da se zaustavi porast na 2 stupnja u odnosu na industrijsko doba. Globalno, temperatura je prešla 1 stupanj, a u BiH je, promatrajući od 1961. do 1990. i od 1981. do 2010., zabilježen porast od 0,4 do 1 stupanj. Ali, ako promatramo zadnjih 15 godina, posebno Banju Luku, Sarajevo i dijelove Hercegovine, temperatura je otišla i više od dva stupnja”, kazala je Milica Đorđević iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda za Klix.ba.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok