Čović je Fueleovoj izaslanici prenio svoje viđenje cjelokupne situacije u svjetlu nedavnih događanja.

U Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta, na sjednici koja je održana nakon nereda u BiH i nasilja koje se dogodilo prije sedam dana, više zastupnika iz Hrvatske, Slovenije i regije pitalo je visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Catherine Ashton što će učiniti kako bi se prevladalo trenutačno stanje, na što je ona poručila kako se ne može dopustiti povratak u vrijeme nasilja i sukoba, te da će EU pomoći BiH. “Mir je nametnut. U slučaju nedavnog strašnog rata nametanje rješenja je bilo opravdano. Nisam sigurna da sada imati usporedivu situaciju. Sada imamo političke čelnike koji moraju pronaći put. Uloga međunarodne zajednice je ovdje važna. Ne možemo zamisliti situaciju da ljudi umiru i pate i povratak u to razdoblje. Pomoći ćemo im”, rekla je Ashton u Bruxellesu.

Nakon toga je objavljeno kako će idući tjedan zajedno s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom doći u Sarajevo. Kako doznajemo, njihov dolazak se još uvijek planira, kao i sastanci koji bi se mogli održati. U pripremi susreta, u BiH je stigla Fueleova izaslanica Jana Katarina Lolić Šindelkova. Jučer ujutro je imala sastanak s liderima stranaka u Banjoj Luci, a popodne s liderom HDZ-a BiH Draganom Čović. Razgovarali su prvenstveno o stanju u BiH, te presudi ‘Sejdić - Finci’. Čović je Fueleovoj izaslanici prenio svoje viđenje cjelokupne situacije u svjetlu nedavnih događanja. Šindelkova dogovara, kako doznajemo, mogućnosti sastanka europskih dužnosnika s liderima stranaka o temi provedbe presude ‘Sejdić - Finci’.

Lideri su iznijeli mišljenje u svjetlu novonastale situacije i prosvjeda u FBiH. Sve se radi na smirivanju situacije, ali je pitanje koliko se u ovom ambijentu i vremenu može uopće razgovarati o presudi i postići rješenje. Posebice kada se zna da se godinama ranije nije moglo dogovoriti u znatno povoljnijem političkom i sigurnosnom stanju u BiH. Prevladava stav kako trenutačno nema smisla razgovarati o provedbi presude ‘Sejdić - Finci’ jer je u ovakvom ambijentu teško očekivati da će biti postignut bilo kakav dogovor. Otvoreni su za dijalog, ali najprije za smirivanje tenzija koje su nastale, i to je svima sada prioritet.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok