Ustvrdio je kako su bošnjačke stranke i njihove strukture poticale prosvjede koji su prerasli u nasilje koje se kasnije nije moglo kontrolirati.

HDZ BiH održao je jučer sjednice Predsjedništva, Središnjeg odbora i nacionalnog vijeća na kojemu je posljednje nasilje njihov predsjednik Dragan Čović nazvao državnim udarom, dok je za prosvjede istaknuo kako su ih poticale bošnjačke stranke koje su izgubile nadzor nad okupljanjima koje su prerasle u nasilje.

Državni udar

“Većina nas misli da je u pitanju klasični državni udar. Ako palite zgrade vlada, Predsjedništva BiH i drugih institucija, ako idete pred tužiteljstva i sudove radeći pritiske, teško je to drukčije nazvati. Sjetite se kako su za vrijeme hrvatske samouprave potezi nazvani antidaytonskim djelovanjem i znate posljedice. Hrvatski narod u Mostaru i diljem BiH je prepoznao mogućnost da netko ciljano želi, uz sve socijalne tenzije, kaos prenijeti na hrvatska područja”, rekao je Čović na konferenciji za novinare.

Ustvrdio je kako su bošnjačke stranke i njihove strukture poticale prosvjede koji su prerasli u nasilje koje se kasnije nije moglo kontrolirati.

“Bojim se da su bošnjačke stranke koje su se utrkivale iz početka da daju poticaj, da su se izgubile u svemu. I od pokušaja da netko ispadne pobjednik ili gubitnik među bošnjačkim strankama, svi smo postali gubitnici u očima svojih čestitih građana koji su jasno rekli što misle o vlastima i strankama, ali i prema međunarodnoj zajednici koja će pokušati nešto ovdje napraviti. Bošnjačke stranke morat će same među sobom raščistiti svoje spletkarenje”, dodao je Čović. Po njegovim riječima tim stranačkim spletkarenjem će se paralizirati sustav u BiH, navodeći da njegova stranka neće sudjelovati u prepucavanjima tko je kriv za eskalaciju nasilja pa i aktualnim optužbama na predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića.

Nije Radončić

“Apsolutno ne mislim da je to uradio gospodin Radončić ili jedna osoba. Mislim da su to uradile bošnjačke stranke u vjeri da će kontrolirati situaciju. Bojim se da su izgubili kompas”, dodao je Čović. Pri tome je predsjednik HDZ-a BiH poručio kako su predstavnici ove stranke zbog posljednjeg nasilja snažnije organizirani te je poručio da se neće dopustiti nove paljevine i nasilje kakvo je viđeno s uništavanjem institucija među kojima je i zgrada središnjice HDZ-a BiH. - Danas smo kao stranka i kao narod budniji nego ikada da zaštitimo svakog građanina u BiH gdje mi djelujemo kao stranka u vlasti ove zemlje. Naravno da je poseban naglasak na županije s hrvatskom većinom. Nakon ovakve organizacije siguran sam da svi oni koji nisu imali časne nakane u svemu, pa kao i oni koji su došli ovdje kao specijalisti da pale i ruše samu zgradu HDZ-a, neće više imati prigodu za tako nešto - rekao je Čović. Inače, u zgradi središnjice HDZ-a BiH traje obnova elektroinstalacija, popravljaju se otvori, liče se zidovi koji su uništeni u spaljivanju zgrade prije tjedan dana.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok