Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je na središnjem predizbornom skupu ove stranke za predstojeće lokalne izbore da uz proslavu 26. rođendana HDZ-a želi poslati poruku da suživot podrazumijeva jedinstvo i ravnopravnost s druga dva konstitutivna naroda.

Podsjetio je da je HDZBiH stožerna stranka hrvatskog naroda koja se uz sve uspone i padove transformirala u europsku modernu stranku i koja pokušava organizirati politički život u BiH za sve koji, tražeći ravnopravnost, mogu zajedno osigurati suživot na svim prostorima BiH, prenosi Fena.

Istaknuo je da je HDZ prošao put kroz koji je od nje odvojio više od 25 stranaka s hrvatskim nacionalnim predznakomu u političkom životu i na političkoj sceni u BiH. No, uvijek i iznova, kaže Čović, pružali su poruku zajedništva jer jedino tako se može boriti za ravnopravnost posebno ako se zna da su u 85 posto dijelova BiH Hrvati manjina, a u tim dijelovima ima ih jedan ili 1,5 posto.

Ponosan je, kaže, na mlade članove HDZ-a i na zajednicu žena jer je mišljenja da se samo uz mlade može u narednom razdoblju zaštititi opstojnost i spriječili daljnji odlazak, ali i stvarati ambijent da oni koji su nekada otišli mogu razmišljati o tome da se vrate u BiH.

- Mi danas određujemo pravac našeg europskog puta. Cilj nam je osiguranje egzistencije i ravnopravnosti jer bez toga nas za 30 ili 50 godina ovdje neće biti - podvukao je predsjednik HDZ-a BiH.

Smatra da je predajom bh. aplikacije za članstvo u EU pokazano da Hrvati BiH smatraju svojom domovinom, da je s drugima žele dijeliti, ali i da nikome neće dozvoliti da se zanemari njihova strateška uloga u BiH jasno kazavši da BiH neće preživjeti ukoliko u njoj Hrvati nisu apsolutno ravnopravni.

Izrazio je sigurnost da će 20. listopada ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije BiH dobiti pozitivnu ocjenu na aplikaciju za članstvo u EU, a izrazio je i nadu da će do kraja ove godine biti aktiviran MAP za članstvo u NATO-u.

- Trebamo težiti integracijama kroz koje ćemo zaštiti ovaj prostor tako da više nikome ne padne na pamet da pokuša "zveckati oružjem" i prijeti sigurnosti. Nadmudrivanja, ove ili one referendume treba staviti u funkciju izbornih kampanja i okrenuti se budućnosti - zaključio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Na predizbornom skupu okupljenima su se predstavili kandidati HDZ-a BiH za općinska vijeća Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Novi Grad Sarajevo, Ilidža i Ilijaš.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok