Dok su građani Bosne i Hercegovine padali na prosjački štap, njihove političke elite istodobno su se enormno bogatile. Ipak, istine radi, uz časne izuzetke. Jaz između siromašnih građana i njihovih političkih predstavnika toliko je dubok da je već odavno mogao biti okidač zaozbiljne građanske prosvjede.

Socijalna neosjetljivost prema vlastitim građanima, koji ih, uzgred, i financiraju, demonstrirana je i činjenicom da su si državni i entitetski dužnosnici dodijelili plaće veće nego što su i u Hrvatskoj, iako je standard građana znatno slabiji.

No, kako u BiH svaki narod ima svog lidera, velikog vođu, teško se dolazi do dogovora o zajedničkom „udaru“ na korumpirane lidere. Tako u Sarajevu vide da se Milorad Dodik ekstremno obogatio u tri mandata. Da Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, iz godine u godinu posjeduje sve više preskupih nekretnina, ali slabije vide poslovne tornjeve Fahrudina Radončića i elitno naselje na sarajevskim Poljinama gdje Bakir Izetbegović i Zlatko Lagumdžija također imaju nove luksuzne vile. Slična optika vrijedi i u Banjoj Luci i Mostaru, uz opet izuzetke, koji se revno trude dokazati korumpiranost “svojih“ lidera.

Mijenjali tok rijeke

No, da se predsjednik Republike Srpske Dodik dobro obogatio za vrijeme premijerskih mandata, uz imovinu u entitetu kojem je na čelu, svjedoče i vila na Dedinju i još dva stana u Beogradu. Kućni proračun uz plaću od pet tisuća konvertabilnih maraka (20 tisuća kuna) Dodik nadopunjuje i iznajmljivanjem vile na Dedinju, uglavnom stranim diplomatima.

Za razliku od Dodika, koji novostečenu imovinu knjiži na vlastito ime i prikazuje u imovinskoj kartici, njegov dugogodišnji najbolji politički partner Dragan Čović, imovinu knjiži na suprugu, punca, kćer i zeta…Tako se Čović svojevoljno doveo u status podstanara u vlastitoj kući, osim ako u međuvremenu nije izmijenio imovinsko-pravni status vile u mostarskim Barama, procijenjene na vrijednost od pet milijuna maraka.

Za izgradnju Čovićeve vile u mostarskom naselju „Beverly Hills“ mijenjao se i tok rijeke Radobolje, pisali su bh. mediji. Uz nedavno izgrađenu impresivnu vilu, u holivudskom stilu, Čovićeva supruga Bernardica vlasnica je dva stana u Lijepoj našoj, u Zagrebu i Makarskoj. A punac predsjednika stožerne stranke u bh. Hrvata Blago Prskalo, inače umirovljeni rudar, kupio je 10. kolovoza 2009. kuću u Podacama za 320 tisuća eura - u kešu. Pravna zastupnica u kupoprodaji vikendice s okućnicom za Prskala bila je njegova kćer i Čovićeva supruga Bernardica Čović.

Enormnim bogatstvom u hrvatskom političkom miljeu ističe se i Jerko Lijanović-Ivanković, aktualni zamjenik premijera Federacije BiH i ministar poljoprivrede. No, poslovno carstvo obitelji Lijanović, mesno-prerađivački imperij, zapao je u velike financijske dubioze, pa su kroz osobni politički angažman krenuli u spašavanje privatne imovine. Lijanovići su godinama uvećavati osobna bogatstva, a do pozicije vlasti uspijevali su doći kupovinom glasova po 100 KM, o čemu su nam svojedobno osobno svjedočili posrednici u kupoprodaji glasova.

Kod politički aktivnih Bošnjaka zasigurno je najbogatiji Fahrudin Radončić. Visina i sjaj njegovih nekretnima dominira glavnim gradom BiH. Istina, neke su prešle, valjda privremeno, u vlasništvo „bivše“ supruge Azre zbog nespojivosti funkcije ministra sigurnosti i vlasnika medija.

I Radončić kao i Dodik svoju vile iznajmljuje stranim diplomatama. Svojedobno je kod njega bio podstanar američki ambasador Thomas Muller. Gosti američkog ambasadora su nam svojedobno svjedočili o impresivnom „Fahrinom kupatilu od 50 kvadrata“. A kako je ministar sigurnosti Radončić prepisao imovinu na bivšu suprugu, kao i čelnik BH Hrvata na aktualnu, razvidno je da će izgubiti i sigurnost i imovinu ako na ljute supruge.

Vrijedni dijamanti prve dame

Je li bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović također nešto uknjižio na suprugu, „Avaz“ još nije otkrio. Ali otkrili su neke vrijedne dijamante koje prigodno nosi prva dama i doktorica Sebija Izetbegović. Iako se mnogo govori o velikom bogatstvu Izetbegovića juniora, sa sigurnošću možemo reći samo da i on i njegove sestre i zetovi imaju vilena sarajevskom „Beverly Hillsu“ Poljina.

A da se imovinsko stanje pa tako i stambeni fond aktualnog ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije znatno povećao javnosti je nedavno otkrio njegov bivši vjerni sljedbenik, a sada najžešći oponent, Željko Komšić. Naime, Komšić koji i sada živi u neboderu, u kojem je živio prije predsjedničke funkcije, javno pita Lagumdžiju odakle mu tri stana, vilana Poljinama…

No, u drugom ešalonu državnih dužnosnika, svih naroda i narodnosti, mogu se naći groteskni primjeri dokazanog nezasitog bogaćenja. Primjerice, dugogodišnji direktor Uprave za indirektno oporezivanje, ili prevedeno na razumljiv jezik – carine, Kemal Čaušević,u sedam godina kupio je devet stanova. Od tog dva u Ulici Ferhadija, inačica bi u Splitu bila Marmontova ulica ili u Zagrebu Ilica. Kako ih je sve upisao na svoje ime, a ništa na suprugu, Sud BiH je nedavno nanjih stavio zabranu raspolaganja.

Dakle, politički lideri u BiH su se otuđili od građana kojima bi trebali služiti. Sa svojih „Hillsova“slabo ih vide i čuju. Pa ni kada prolaze gradom u audijima 8 sa sjedalima za masažu. Glavna im je preokupacija već četiri godine tko će s kim u vlast i kako opet iznova rekonstruirati Vladu. No, da ne bi bilo zabune, ti šikanirani i ekstremno strpljivi građani nisu pokrenuli „revoluciju“, iako na nju imaju puno pravo.

Slobodna Dalmacija

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok