Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak na današnjoj press konferenciji je kazao da je BiH ispunila sve uvjete potrebne za članstvo zemlje u Europsku uniju, što podrazumijeva usuglašen mehanizam koordinacije i sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Crnadak je također istaknuo kako je naredni utorak, 20. rujna, ključan datum kada je riječ o odnosima BiH i EU.

Crnadak je kazao da će komesarka za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federika Mogherini skljedeći tjedan održati sastanak s ministrima zemalja zapadnog Balkana, na kojem će razgovarati o aplikaciji pridruživanja BiH EU, piše Klix.ba. 

"Jako je važan za nas sljedeći utorak i mislim da ćemo tada dobiti pozitivnu odluku Vijeća za opće poslove, a mi smo vrlo optimistični i realni. Ispunili smo sve što se od nas do sada tražilo, što podrazumijeva mehanizam koordinacije i sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“, kazao je Crnadak.

Što se tiče plana o eventualnom plaćanju takse od 50 eura pri ulasku građana BiH u zemlje EU, odnosno Schengen zonu, Crnadak je kazao kako je proces razmatranja te ideje još uvijek u proceduri, ali da bi takav potez bio kontraproduktivan i nepraktičan za našu zemlju.

"Bio bi ovo kontraproduktivan potez za BiH i druge zemlje zapadnog Balkana, a to je ujedno i antieuropsko djelovanje koje bi utjecalo na razvijanje europskog duha i ideje. Posebno bi to otežalo kretanja u zemljama EU", izjavio je ministar Crnadak. Dodao je također kako je takav potez vrlo nepraktičan jer BiH ima granicu s EU koja je nešto duža od 1.000 kilometara i tri dana ranije bi građani morali prijavljivati svoj prelazak granice.

Na pitanje što očekuje od nove Vlade Hrvatske, Crnadak je kazao kako je uvjeren da će ona nastaviti dobre odnose s BiH te se nada što skorijoj sjednici. Prema njegovim riječima, treba imati na umu da svi koji su počinili ratne zločine trebaju za to odgovarati, ali da BiH želi odlične odnose s Hrvatskom.

Ministar je također prokomentirao i slučaj Sejdić-Finci te istaknuo da dolazimo u fazu kad odluka o ovom slučaju treba biti implementirana.

"Nisam pesimist. Do sad je sve bilo više deklariranost za EU, a sad ćemo preći na djela. Uvjeren sam da ćemo uspjeti i raditi najbolje što možemo", izjavio je te za kraj naglasio kako vjeruje da referendum u Republici Srpskoj neće utjecati na odluku o EU u utorak.

"Kao političar iz RS-a moram reći da 9. siječnja živimo i slavimo i vjerujem da ćemo ga nastaviti slaviti bez problema. On ima veliki značaj kao Dan RS-a za sve građane tog entiteta", zaključio je Crnadak.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok