Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić je za N1 govorila o ulozi međunarodne zajednice u našoj zemlji i formiranju vlada na svim razinama kazavši kako je Ured OHR-a sveden na ulogu fikusa i posjetitelja sajma šljive.

"Uloga OHR-a je nula i minus beskonačno. Imamo 13 vlada koje treba formirati. Birači su se demoralirali. Takozvana međunarodna zajednica, jer više ne znam što taj pojam znači, djeluje u različitim tonovima kao raštiman kor. Iako smo uzeli razne kredite za izgradnju kapaciteta institucija i dalje se pregovara u kafićima", kazala je Cenić gostujući u emisiji Crvena linija na N1.

Cenić je dodala kako je Bosna i Hercegovila poluprotektorat navodeći da se u našoj zemlji nalaze međunarodne institucije kao što je Vijeće za implementaciju mira, predstavnici delegacije Europske unije, ured Visokog predstavnika, strane vojne trupe...

"Ne možemo usporediti Hrvatsku s jednom šizofrenom državom koju u zadnje vrijeme zove 'nigdjeveznom' državom koja treba napraviti 13 vlada. Nama u Bosni i Hercegovini su svaki izbori povijesni, to je balkanski sindrom", dodala je Cenić.

Govoreći o položaju manjina u BiH, koliko su vidljive i koliko sudjeluju u donošenju odluka, Cenić je kazala da zastupnici tri naroda/nacije kako se predstavljaju političke vođe insistiraju na autentičnosti.

Ona je podsjetila da BiH ima najviše konvencija o ljudskim pravima u svom Ustavu, ali da su ljudi daleko od tih prava.

"Obrazovanje je srozano da je to prestrašno. Sumnjivo je znanje, moral, obrazovanje... U prosjeku, dnevno iz ove države iseli 11 ili 12 radno sposobnih osoba. Sveučilišta se ne bave time da prave zajednička predavanja, da razmjenjuju znanja... To jedino mora doći netko sa strane", kazala je Cenić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok