Indira Sinanović najveća je politička zvijezda lokalnih izbora u BiH. Ne zato što se ova samohrana majka dvoje djece izdvojila iz mase političara koji love glasove svojim programom ili obećanjima, već - izgledom.

Indira je prva kandidatkinja na izborima u Bosni i Hercegovini koja na njih izlazi pod nikabom koji joj prekriva lice.

Po zanimanju je novinarka, radi na Iml TV, a za mjesto u Općinskom vijeću Zavidovića kandidirala se na listi stranke A SDA sa sjedištem u Cazinu. Indiru su posljednjih dana novinari u BiH opsjedali, nadavala se intervjua i izjava, pa je zamolila pretpostavljenog joj u stranci - Samira Šibonjića, da on dalje objašnjava zašto su je angažirali na izborima u Zavidovićima 2. listopada. Piše Slobodna Dalmacija.

PR za stranku

- Da, Indira me zamolila da preuzmem svu komunikaciju prema novinarima, jer je zanimanje za nju ovih dana golemo, a ona više ne može sve stići zbog brojnih predizbornih aktivnosti.

Vidite, mi u stranci nismo znali za nikab, niti nam to smeta jer smo politička opcija koja je otvorena svim društvenim skupinama koje se bore za svoja prava, a baš zbog toga smo htjeli da na našoj listi ovdje bude i Indira.

Ona je jako poznata u Zavidovićima jer se kao samohrana majka bori za prava žena. Eto, zbog toga smo mi sretni što je Indira Sinanović na našoj listi, a ne zbog nikaba, no što se toga tiče, ona je iskoristila svoje građansko i ustavno pravo da ga nosi i to je njezin osobni izbor.

Ponavljam, niti smo za nikab znali, niti imamo što protiv, a da je to sasvim slučajno ispao najveći PR za stranku - to jest - priznaje Šibonjić i veli da je Stranka demokratske aktivnosti otvorena za sve koji su voljni, zajedno s njima, graditi prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu.

- Pratite i vi to sigurno u Hrvatskoj, u BiH se posljednjih dana dižu nepotrebne tenzije, vraća se temama koje ne vode nikamo, a mi se samo zalažemo za bolji život građana. Na našoj listi je predstavnik romske zajednice i majka koja se bori za prava djece s posebnim potrebama, pa sindikalist "Krivaje" iz Zavidovića...

Vidite, sve su to različiti ljudi koji zastupaju razne društvene grupe, a ja ih predvodim kao privrednik. I svima nam je zajedničko, uključujući Indiru Sinanović, da se radom kroz Općinsko vijeće Zavidovića izborimo za bolje sutra onih koje predstavljamo te za bolji život u europskoj Bosni i Hercegovini - poručuje jedan od čelnika A SDA, male političke stranke koja u parlamentu Federacije BiH ima jednog predstavnika, ali je zato, kako ističe Šibonjić, zastupljena na svim političkim razinama vlasti, a ankete im prognoziraju dobre rezultate.

Bez diskriminacije

Indira nosi nikab 25 godina. Nikada nije zbog tih, kako kaže, "petnaest sa petnaest centimetara gaze", doživjela bilo kakvu diskriminaciju, a u Općinskom vijeću Zavidovća, dobije li za to priliku - zalagati će se za prava žena vjernica.

Nitko joj, veli, nikada nije odbio dati intervju zbog toga jer pokriva lice, poštujući njezino pravo da nosi nikab, kao što i ona uvažava one koji su se odlučili za hidžab, no, kao što je naglasio i kandidat za načelnika Zavidovića Samir Šibonjić, A SDA podcrtava da su njihov forte na izborima ekonomska pitanja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok