Na referendumu koji je održan na području Republike Srpske ogromna većina onih koji su glasovali potvrdno su odgovorili na pitanje žele li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao dan RS, podaci su nakon obrade rezultata s oko trećine glasačkih mjesta.

"Prema podacima sa 30 posto mjesta na kojima je glasovalo 154 tisuće birača njih 99,8 posto odgovorilo je "da" na postavljeno pitanje", izjavio je u oko 21 sat Banjoj Luci predsjednik povjerenstva za provedbu referenduma Siniša Karan. Prebrojavanje glasačkih listića je nastavljeno i prije ponoći bit će objavljeni rezultati s više od 50 posto od 1885 biračkih mjesta.

Glasačka mjesta u RS i inozemstvu zatvorena su u 19 sati, a od 21 sat očekuju se prvi rezultati referenduma na kojemu su se stanovnici RS izjašnjavali žele li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao dan RS, datum kada je 1992. dio zastupnika Srba iz skupštine tadašnje SR BiH proglasio tzv. republiku srpskog naroda. Taj je praznik Ustavni sud BiH proglasio nezakonitim smatrajući da diskriminira Hrvate i Bošnjake, a zabranio je i provedbu referenduma pa bi naredni korak mogla biti reakcija Tužiteljstva BiH. Neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH u toj je zemlji kazneno djelo za koje se može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora. No zbog takvih kaznenih djela u Bih još nitko nije osuđen a na provedbu i dalje čeka gotovo 90 odluka Ustavnog suda. (Večernji)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok