Njemački tisak piše o referendumu u Republici Srpskoj i ocjenjuje da se BiH zbog svega suočava s opasnošću destabilizacije, pa i raspada, prenosi Pogled.ba.

“Ovdje je u pitanju mnogo više od državnog praznika. Referendum u Republici Srpskoj bi BiH 20 godina nakon Daytonskog sporazuma mogao ponovno gurnuti u ponor”, ocjenjuje Tageszeitung.

“Miloradu Dodiku, uzdrmanom predsjedniku Republike Srpske, se može vjerovati da je nakon ovog uspjeha spreman za daljnju eskalaciju – na referendum o odvajanju od BiH.

U potporu Moskve Dodik pri tome može biti siguran. Za Dodika i njegove pristaše nije u pitanju ništa manje nego nacionalistički san da se formira Velika Srbija “, piše ovaj list.

Ne iznenađuje stoga, dodaje se, da je bošnjačko većinsko stanovništvo reagiralo na to s negodovanjem.” Srbi bi mogli doduše napustiti BiH – ali bez zemlje “, kažu Bošnjaci nedvosmisleno. Kako navode, naravno i u Bruxellesu i u Washingtonu znaju kakvo opasno zaoštravanje situacije bi se moglo dogoditi u BiH, a stvari još uvijek nisu otišle tako daleko.

“Unatoč njihovom prkosnom glasovanju na referendumu većina Srba u BiH, što pokazuju sva ispitivanja javnog mnijenja, žele još uvijek biti dio Europe i EU”, navode njemački mediji.

“Ipak da bi to postigli moraju biti sposobni na sklapanje kompromisa. Trenutno to ne izgleda tako”, zaključuje u komentaru za Tageszeitung Erich Ratfelder. Berliner zajtung ocjenjuje da Srbi u BiH pokazuju mišiće, te da je referendum o državnom prazniku test za otcjepljenje. Cajt online prenosi stav EU o referendumu koja ga je ocijenila nelegalnim. “U sukobu oko državnog praznika u Republici Srpskoj Europska komisija je podržala središnju vladu u Sarajevu. Referendum nema ‘pravnu osnovu'”, navela je glasnogovornica Povjerenstva Maja Kocijančić.

Ona je od svih strana zatražila da sukob riješe “unutar postojećih ustavnih okvira” i “konstruktivnim dijalogom”, piše Die Zeit. Građani Republike Srpske su velikom većinom zaokružili “da”, izvijestila je N-TV u izvještaju o referendumu uz ocjenu da “BiH prijeti raspad”.

“Stanovnici Republike Srpske su se velikom većinom izjasnili za to da 9. siječnja bude Dan Republike Srpske. Sada vođa Srba u BiH, Milorad Dodik, radi na neovisnosti Republike Srpske od BiH “, navodi ta televizija.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok