U svijetu više od 400 milijuna ljudi boluje od neke mentalne bolesti, a utvrđeno je kako se stope mentalnih bolesti udvostručuju nakon ratnih događanja ili katastrofa.

Stoga ne iznenađuje činjenica kako mentalne bolesti i poteškoće vezane uz mentalno zdravlje u BiH i predstavljaju jedan od gorućih i sve češćih problema, prenosi KTA. Mreža Caritasa u jugoistočnoj Europi nastoji dati doprinos u rješavanju ovih problema provođenjem projekta Societies.

Prema istraživanju, najčešći problemi s kojima se suočavaju osobe s mentalnim poteškoćama u BiH su predrasude i stigme, te onemogućeno zapošljavanje.

Caritas BiH potiče sve građane, prvenstveno mlade, volontere da udruže svoje glasove kako bi odzvanjali kao jedan i upozorili na rastuće probleme mentalnog zdravlja u BiH. Kao primarne slabosti sustava javne skrbi o osobama s mentalnim poteškoćama u BiH navode se nedovoljna financijska izdvajanja za područje zaštite mentalnoga zdravlja i nezadovoljavajući uvjeti u ustanovama. U istraživanju je istaknuto da, iako postoje zakoni koji se bave ovim pitanjima, kao da u praksi nisu dovoljno primjenjivani, što onemogućava potpuno uključivanje u društvo ovih kategorija. U vezi s tim, u sklopu inicijative u predstojećem razdoblju poseban naglasak bit će na borbi protiv stigme, prvenstveno kroz javne kampanje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok