Isto tako, primjetno je kako je na popisima nezaposlenih sve više i onih s fakultetskom diplomom, magisterijem i doktoratom.

Prema statističkim podacima entitetskih zavoda za statistiku, u prošloj godi se svakog dana na vratima zavoda za zapošljavanje u BiH pojavljivalo novih 37 osoba čija su se imena dodavala na već postojećem popisu na kome je više od pola milijuna onih koji su u potrazi za poslom.

Isto tako, primjetno je kako je na popisima nezaposlenih sve više i onih s fakultetskom diplomom, magisterijem i doktoratom. Dok je na kraju srpnja 2012. godine među nezaposlenim bilo 32.265 osoba s visokim obrazovanjem, do kraja srpnja prošle godine taj se broj povećao za 6569, na 38.834 nezaposlenih visoko obrazovanih građana kojima očigledno ni sveučilišna diploma nije dovoljna da nađu posao.

Dodatan razlog za zabrinutost je da broj nezaposlenih sa sveučilišnom  diplomom raste sve brže.

Nezaposleni i obrazovani

Od početka prošle godine do kraja godine njihov broj povećan je za još šest tisuća osoba. Statistika, također, otkriva kako je biti žena s fakultetskom diplomom u BiH, izgleda, više mana nego prednost jer u ukupnom broju nezaposlenih žene sudjeluju s 51 posto, što znači da su u čekanju na posao manje-više izjednačene s muškarcima, među nezaposlenim s fakultetskom diplomom situacija se drastično mijenja, i to na štetu žena. Naime, čak 65 posto nezaposlenih koji imaju visoku stručnu spremu, odnosno najmanje završeni fakultet, su žene, dok muškarci čine 35 posto. To znači da su od troje nezaposlenih sa završenim fakultetom, dvije žene, za što je teško naći logično objašnjenje. Izgledi da trenutačno nezaposleni dođu do posla svakim danom su sve manje jer se usporedo smanjuje i broj raspoloživih radnih mjesta na kojima bi oni eventualno mogli zamijeniti one koji odlaze u mirovinu.

Manje radnih mjesta

Kada su u pitanju radna mjesta i tu je statistika neumoljiva. Naime, na kraju prošle godine u BiH je bilo ukupno zaposleno 685 tisuća radnika, što je za 5209 radnika manje u odnosu na ranije razdoblje, što znači da je u prosjeku svakog dana u BiH nestajalo devet radnih mjesta. Time je BiH na višestrukom gubitku jer ne samo da oni koji su do jučer radili na ovim poslovima ostaju bez izvora prihoda, već se i mladima koji su upravo završili školovanje  dodatno smanjuju ionako minimalni izgledi da dođu do posla. Naravno, na gubitku su i umirovljenici, jer se smanjenjem broja zaposlenih smanjuje i priljev novca u blagajne mirovinskih fondova dok se istodobno broj umirovljenika konstantno povećava, što neko normalnije povećanje ionako mizernih mirovina čini praktično nemogućim. Zatvoreni krug u kome se gase i postojeća radna mjesta dok se svakodnevno povećava broj nezaposlenih, posebno mladih i obrazovanih ne vodi ničemu dobrome, ali čini se da to baš i ne zabrinjava aktualne vlasti, a ekonomski analitičari upozoravaju kako će ova godina biti jedna od najtežih za većinu građana u BiH.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok