Povjerenstvo za financije i proračun Zastupničkog doma BiH sutra bi se trebalo izjasniti o povećanju akciza, uoči sjednice Parlamenta. Domaći proizvođači piva upozoravaju da bi uvođenje dodatnih nameta značilo gašenje prozvodnje koja zapošljava preko 3000 osoba.

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH ostao je pri prvobitnom stavu da budu povećane akcize na gorivo, auto-plin, alkoholna i bezalkoholna pića i pivo, dok Vijeće ministara predlaže samo povećanje akciza na gorivo i auto-plin, javlja N1.

Povećanje akciza na pivo od 0,15 KM /l, koje predlaže Upravni odbor UNO moglo bi ozbiljno ugroziti poslovanje domaćih proizvođača i izazvati pad prodaje domaćeg piva, slažu se proizvođači piva u BiH.

S ovim prijedlogom, prosječna cijena gajbe piva će porasti na 18,76 KM. Obzirom na ranije povećanje akcize od 25 posto u 2014., cijene će se povećati za ukupno 60 posto, što je za domaće prozvođače neodrživo.

“Ovo je jedan u nizu nameta koji se događaju poslodavcima, sada samo nama, pivarima i prozvođačima bezalkoholnih pića kao da je nekome cilj da ugasi proizvodnju u realnom sektoru koji zapošljava preko 2500 ljudi, posredno više od 5000", upozorava Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare i član Grupacije prozvođača piva.

No, politički dužnosnici SNSD-a smatraju kako je povećanje akciza neminovno, jer se BiH na to obvezala novim Stand by aranžmanom. Nakon što je Vijeće ministara polovinom srpnja u Parlament uputilo izmjene Zakona koje predviđaju samo povećanje akciza na gorivo i auto-plin, tome su se usprotivili predstavnici Vlade RS u Upravnom odboru UNO i zastupnici u Parlamentu BiH iz SNSD-a .

Mišljenje neće promijeniti ni na sutrašnjoj sjednici Povjerenstva za proračun i financije, a uoči sjednice Parlamenta u srijedu, donosi N1.

“Upravni odbor UNO je donio odluku što treba u skladu s dogovorom s MMF-om donijeti i to su ponovili po drugi put. Vijeće minsitara je donijelo je izmjene koje neće proći u Parlamentu BiH jer krše međunarodne obveze BiH", kaže Dušanka Majkić članica Povjerenstva za finacije i proračun (SNSD).

U pismu namjere kojima su se vlasti BiH obvezale MMF-u, navodi se da će se novac od povećanja nameta na alkohol usmjeriti u blagajnu entitetskih fondova zdravstva. No u pismu nije navedno pivo, na što upozoravaju i u VTK BIH.

“Ja ovde podvlačim činjenicu da je pivo prehrambeni proizvod prema Pravilniku o pivu. Iz same definicije piva nije moguće zaključiti da se radi o alkoholnom piću već o prehrambenom proizvodu kako je regulirano propisima koji definiraju i uređuju postupanja s hranom u BiH. I zakon jasno pravi razliku u kategoriziranju posebnih akciznih proizvoda. Alkohol i alkolholna pića su jedna grupa akciznih proizvoda, a pivo i vino druga grupa", naglašava Ognjenka Lalović iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Navedena kategorizacija posebnih akciznih proizvoda koja se odnosi na oporezivanje alkohola i alkoholnih pića je preuzeta iz Direktive EU, gdje je jasno navedeno kako pivo "obuhvaća sve proizvode sa stvarnom jačinom koja prelazi 0,5% alkohola, ili prevedeno pivo nije alkohol.

Direktor Bihaćke pivovare s druge strane podvlači kako je i u reformskoj agendi naznačeno kako se zdravstveni fondovi prvo trebaju transformirati, što u BIH nije slučaj.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok