Ponuda jednog jelovnika mogla bi u susjednoj Bosni i Hercegovini dovesti i do čak nove političke krize, naravno s nacionalnim predznakom.

Srpski kadrovi koji se stalno ili povremeno hrane u restoranu zajedničkih institucija na sarajevskom Marijinu dvoru digli su graju jer na njegovu meniju vrlo rijetko mogu naći svinjetinu i specijalitete im nacionalne kuhinje.

Zato je, tvrde, sve puno bosanskih i turskih jela, počev od bosanskog lonca, čimbura i klepa, preko kadun butića i đulbaštije, pa do sarajevske bošće, japrak sarme...

- Svaki dan ima jedno ili nema nijedno jelo na svinjskom programu, a srpske salate uopće nema, i to je tako već godinama. Zato je meni pun specijaliteta od junetine, teletine i janjetine, a nazivi jela su takvi da ih prevoditelj treba rastumačiti, kao što su bosanske klepe – ispričao je banjolučkim Nezavisnim novinama jedan od službenika.

Njihovi su reporteri otišli do restorana i zavirili u jelovnik.

- Srpske salate uopće nema. O Karađorđevoj šnicli, pršutu, roštilju, sarmi i slanini da i ne govorimo – bio je nalaz njihove inspekcije.

Protjerana stara jela

- Nije točno da nema svinjetine. Za srpsku salatu ne znam, ali nema nikakvog razloga da je ne bude. Ako je nema, bit će – odgovorio im je Siniša Perković, zamjenik direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, u čijoj se nadležnosti nalazi i restoran.

Ovo nije bio prvi put da se u parlamentu BiH povela slična rasprava. Prije nekoliko godina glasno su se potužili zastupnici Dodikova SNSD-a, Slavko Jovičić Slavuj i Drago Kalebić, pa su ih reporteri spomenutog dnevnika potražili i ovoga puta.

- Nije problem u srpskoj salati ili jelima srpske kuhinje, već u odnosu prema Srbima. Meni je samo dokaz majorizacije jer su to specifične teme oko kojih se neke stvari prelamaju. Na tim stvarima treba inzistirati i tako smo i radili. Nismo tjerali inat, već nam je bilo smiješno da neko protjeruje jela koja su tu stotinama godina – izjavio je Kalebić.

Današnjim zastupnicima svoga naroda preporučio je i već iskušanu metodu: u njegovo doba, ispričao je, imali su "svesrpski" dogovor da iz dana u dan naručuju srpsku salatu, pa su je na koncu oni koji vode brigu o jelovniku morali i uvrstiti.

Hrvate nitko ništa ne pita

A što o svemu kažu tamošnji Hrvati? Njih se nije pitalo u dotičnoj priči, pa smo odgovor zatražili od Nikole Lovrinovića, šefa kluba HDZ-a u Zastupničkom domu BiH.

- Slažem se s primjedbama kolega Srba. Kada god i sam tražim nešto takvo s jelovnika, odgovor je da nema svinjetine, da je nestašica, da se malo traži. No, za razliku od kolega, Hrvati imaju velikih problema u zastupljenosti, i to osobito na ključnim i rukovodećim pozicijama, a o nižim razinama da i ne govorimo.

Nemamo tako dovoljno Hrvata ni konobara niti kuhara u zajedničkim tijelima. Kad je to tako u institucijama države, kako je onda drugdje, postavlja se pitanje. U svakom slučaju, jelovnik nije najvažniji problem koji imamo u ovoj državi, ali kada se pitanje već otvorilo, onda je to samo pokazatelj kako se o osjećajima drugih i drugačijih u Sarajevu razmišlja.

Taktika je očita. Sredina i vrijeme učine svoje da o nečemu takvom više i ne razmišljaju. E sad bi se moglo govoriti i o nekim drugim stvarima o kojima obično radi važnih, "državnih" pitanja i ne razmišljamo, kao npr. o ženi koja se u tramvaju prekrižila i bila fizički napadnuta ili o "tradiciji" da se svi skupovi tzv. civilnog sektora događaju pred katedralom, od kojih je velika većina neprimjerena - komentirao je Lovrinović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok