Nastojeći dokazati svoje reformske nakane, posebno u dijelu smanjenja javne uprave, što je po mnogo čemu najbolnije pitanje, Vlada FBiH najavila je da će broj zaposlenih u idućoj godini biti umanjen za dodatnih 150 djelatnika.

Iako su se u javnosti pojavile različite informacije o tome kako će se doći do ovog smanjenja, informacija koju je o tome pripremila Vlada pokazala je da je to moguće prilično bezbolno obaviti. Zahvaljujući višestruko produljivanom moratoriju na novo zapošljavanje u federalnim institucijama i ustanovama, Vlada je došla u poziciju da za iduću godinu može planirati umanjenje troškova za plaće i naknade. Dozvoljeno je da se od ukupnog broja ispražnjenih pozicija zbog odlaska u mirovinu, napuštanja službe ili smrti, novim zaposlenicima popuni 50 posto mjesta. Preostala nepopunjena mjesta dovode do željenog smanjenja broja zaposlenih za 150.

- Napominjemo kako je Vlada FBiH Reformskom agendom i pismom namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu kao jednu od ključnih strukturnih reformi navela smanjenje javne potrošnje, a, među ostalim, i ograničenje izdvajanja za plaće i naknade troškova zaposlenih. Ograničenje rasta izdvajanja za plaće i naknade troškova zaposlenih Vlada Federacije BiH je u velikoj mjeri provela kroz uvođenje moratorija na zapošljavanje u federalnim tijelima uprave, odnosno federalnim proračunskim korisnicima, što je u prethodnom razdoblju rezultiralo višemilijunskim uštedama, podsjećaju iz federalne Vlade. Dokumentom politike Vlade FBiH o ograničavanju javne potrošnje na plaće i naknade troškova zaposlenih definiran je ukupan broj zaposlenika koji će biti umanjen, ali ne i koji će se broj zaposlenika umanjiti po pojedinom proračunskom korisniku. Stoga je urađen prijedlog smanjenja broja zaposlenika po proračunskim korisnicima.

- Uspoređujući broj zaposlenika planiran u proračunu FBiH za 2016. godinu i stvarni broj zaposlenika, te vodeći računa o realnim potrebama sukladno obujmu posla unutar proračunskih korisnika, izvršene su detaljne analize te izrađena tablica strukture zaposlenika po proračunskim korisnicima s prijedlogom umanjenja. Sukladno izvršenim analizama, broj zaposlenika trebao bi biti reduciran za 150 u odnosu na broj planiran u proračunu FBiH za 2016., što bi u konačnici rezultiralo uštedom od oko 10 milijuna KM na pozicijama plaća i naknada troškova zaposlenih te doprinosa poslodavca i ostalih doprinosa, objašnjava se u informaciji koju je usvojila Vlada. To u praksi znači da će se broj zaposlenih sa 7360, koliko je bilo planirano u ovogodišnjem proračunu, smanjiti na 7210 u proračunu za iduću godinu. Najveća smanjenja u odnosu na ovu godinu predviđena su u Federalnoj upravi policije (17), Službi za zajedničke poslove organa i tijela u FBiH (16) i Federalnoj upravi civilne zaštite (13).

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok