Odvjetnik Emir Karača, koji je danas uhićen u Sarajevu, godinama je zastupao interese Alije Delimustafića, posebice kad je riječ o nekretninama.

Zahvaljujući svojoj sestri Emiri Karača, nekadašnjoj predsjednici Općinskog vijeća u Glamoču, Emir Karača je svojedobno bio pravni zastupnik Općine Glamoč u svim sudskim procesima. Piše Slobodna Bosna.

Naknadno je MUP Hercegbosanske županije protiv sestre i brata Karača podnio kaznene prijave koje se odnose na period kada je Emira Karača bila stečajni upravnik u firmi „Li-Trans“, a teretila se za nezakonitu prodaju stvari i opreme, dok je Emir Karača bio osumnjičen za nezakonito posredovanje jer se lažno predstavljao kao stečajni upravnik.

MUP Hercegbosanske županije podnio je protiva Emira Karače prijavu i zbog sumnje da je prije sedam godina, zajedno sa službenicima Policijske stanice Bosansko Grahovo Zdravkom Mihaljevićem i Stipom Garićem, nelegalno pribavio bh. državljanstva srbijanskom kriminalcu Draganu Jelinoviću.

Jelinović zvani Jelke, vlasnik jednog ekskluzivnog beogradskog kluba, bio je uhićen na granici BiH i Srbije, po potjernici njemačke policije, koja ga je tražila zbog ubojstva. Navodi portal Slobodne Bosne.

Kako bi se njegovo izručenje njemačkom pravosuđu spriječilo, angažiran je i Karača, koji mu je trebao nabaviti državljanstvo BiH. (Dragan Jelinović Jelke ubijen je u Beogradu prošle godine.)

Emir Karača je do okončanja rata u BiH živio i radio u Beogradu, nakon čega se najprije vratio u Glamoč, a potom preselio u Sarajevo.

Osim bliskih veza s bivšim ministrom policije RBiH Alijom Delimustafićem, Emir Karača je bio odvjetnik i nekadašnjeg direktora policije MUP-a Republike Srpske Dragana Andana. (Slobodna Bosna)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok