Hoteli, moteli, turistička naselja, pansioni, hosteli, kampovi, apartmani, kuće za odmor, sobe za iznajmljivanje, kao i planinarski, lovno-ribolovni ugostiteljski objekti činit će opći elektronički registar ugostiteljstva u Federaciji BiH ako Vlada i federalni Parlament usvoje novi zakon o ugostiteljstvu u FBiH.

Potvrdila je to za Fenu federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo navodeći da će u registar biti upisani i iznajmljivači i seoska kućanstva koja pružaju ugostiteljske usluge te radnje ugostitelja. Zakon je Federalno ministarstvo okoliša i turizma u formi prednacrta uputilo predstavnicima akademske zajednice, komorama, javnim ustanovama i organizacijama civilnog društva kako bi se uključili u postupak konzultacija i dali svoje sugestije.

“Ovaj zakon nam je potreban kako bismo imali sve ugostiteljske objekte u informacijskom sustavu odnosno njihov popis u Ministarstvu. Zatim ćemo postrožiti kategorizaciju tih objekata, pri čemu 4 i 5 zvjezdica dodjeljuje Federalno, a od 1 do 3 županijska ministarstva”, kazala je Đapo. Od dana upisa u registar ugostitelju će počinjati teći prava i obveze u skladu s novim zakonom te će biti u obvezi početi s obavljanjem ugostiteljske djelatnosti u roku od šest mjeseci od dana upisa u registar. “Predviđanje kategorizacije ugostiteljskih objekata i formiranje njihova registra korak je naprijed u smislu objedinjavanja svih pravnih i fizičkih osoba koje se bave ovom djelatnošću. Ovo je posebno bitno iz razloga što u FBiH nema institucije koja ima ažurirane podatke o tome”, kazala je za Fenu ekonomistica Sanela Agačević.

Prekršajnim odredbama predviđeno je da se novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 KM kazni za prekršaj konobar ili recepcionar ako uslužuje goste bez položenog stručnog ispita. Ista kazna prijeti i osobi koja kampira izvan prostora određenih za kampiranje, a predmeti kampiranja se mogu oduzeti. “Na osnovi toga, ali i ostalim odredbama novog zakona o ugostiteljstvu, poboljšat ćemo inspekcijski nadzor”, poručila je ministrica Đapo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok