Kako jedan odgovoran međunarodni dužnosnik može reći da legitimno izabrani predsjednik entiteta treba biti uklonjen?! Valentin Inzko preuzima odgovornosti koje nisu u skladu s njegovim mandatom.

On je predstavnik međunarodne zajednice, a izgovorivši to, djelovao je u ime jednog dijela međunarodne zajednice. Čak mislim da zapad nije ujedinjen u stavu da treba smijeniti Dodika. Sjećam se sjednica PIC-a i nikada ni jednog člana nisam čuo da je pozivao na uklanjanje legitimno izabranog predsjednika RS, istaknuo je u razgovoru za TV1 ruski veleposlanik u BiH Petar Ivancov.

Naglasio je kako vjeruje da Inzko nije nepristan.

Komentirajući referendum u RS koji je održan, kaže da nije bilo incidenata na referendumu unatoč onome što su neki članovi međunarodne zajednice ili lokalni političari predviđali.

- Nije bilo nasilja. Imamo rezultat koji pokazuje da građani RS žele slaviti svoj nacionalni dan 9. siječnja. NSRS je reagirala i izmjenila zakon, pa se 9. siječanj Dan RS, slavi kao sekularni praznik. Trenutno ne vidim nikakav problem. Morat ćemo vidjeti kako će to prihvatiti Ustavni sud BiH i međunarodna zajednica općenito. No, što je uopće bio problem? Cijela stvar je prenapuhana, tvrdi Ivancov.

Na upit je li Ured OHR-a potreban BiH u ovom trenutku, kaže kako je mnogo puta već rekao da vjerujem da su vremena visokih predstavnika davno prošla.

- Kada je potpisan Daytonski sporazum, on je bio dio kompleksnog aranžmana dogovorenog za BiH. U to vrijeme, visoki predstavnik igrao je određenu ulogu.

Danas, BiH je suverena zemlja, ona nije neka vrsta protektorata, kojoj neki strani predstavnik treba diktirati što treba raditi. Vjerujem da to nije pošteno i da je to neprirodno. S druge strane, ako pogledate što je visoki predstavnik u zadnje vrijeme postigao, nema mnogo toga što bi se moglo spomenuti. Ono što on radi jeste da prijeti, osuđuje i okrivljuje različite pojedince u ovoj zemlji s naglaskom na vođstvo RS, kaže Ivancov.

- Je li on riješio problem u Mostaru koji postoji već dugo vremena? Ne. Kada su u pitanju posljednji događaji u vezi s referendumom, je li učinio nešto konstruktivno da donese rješenje? Ne, nije. Sve što je radio jeste da je dao dvije ili tri izjave kojima je osudio RS i to je bilo sve. Ono što je trebalo jeste dijelog zainteresiranih strana, ističe Ivancov.

Kaže kako mu se u BiH sviđa to što se uvijek događa nešto.

- Postoje različiti događaji, pozitivni i negativni. Mi bismo im trebali pristupiti na način koji će olakšati rješenja, a ne kreirati probleme. Kada sam razgovarao s članom Predsjedništva BiH Ivanićem, razgovarali smo o situaciji ovdje. To je bilo u vrijeme referenduma. Obojica smo se složili da je potrebno da svi naprave korak unazad, da mirno sagledaju situaciju, da se uključe u dijalog i mirno pronađu rješenja. To je bila poruka koju smo pokušali poslati javnosti. Na određeni način, bili smo u pravu. Referendum je prošao mirno, donesena je odluka izbornog tijela, glasača i oni su dogovorili oko nečega, odnosno odlučili su da 9. siječanj i dalje treba biti nacionalni praznik RS. To je bilo sve. To je zatvorili ovo pitanje. Ono što je uslijedilo bio je sastanak NSRS, gdje je odlučeno da bude usvojen novi Zakon o praznicima. To je bilo to. Sad se opet događa nešto. Imali smo uhićenje deset Hrvata koji su osumnjičeni da su krivi za nešto što se događalo tijekom sukoba. Došlo je do razmjene mišljenja između člana Predsjedništva BiH Izetbegovića i predsjednika RS Dodika. No, to nije ništa novo. Postoje razlike između političara i oni razmjenjuju poruke, ponekad možda to rade agresivno, ali i to je dio politike, objasnio je ruski veleposlanik.

- Što je još dramatično? Situacija u FBiH. Možemo vidjeti da tu postoje ozbiljni problemi. No, to ne znači da imamo veliku krizu ili da će početi rat. To je činjenica u BiH, naglasio je.

Komentirajući spekulacije o ruskoj umješanosti u nemire u regiji, kaže kako su zainteresirani i to je činjenica.

- Sve zemlje vidimo kao dugoročne partnere. Prirodno je da Rusiju zanima razvoj događaja, ne volim teorije zavjere i ne vjerujem da sve što se događa uključuje nečiju intervenciju, ne samo Rusije, već bilo koje druge vanjske sile. Vjerujem da postoje objektivni procesi koji se događaju  u zemljama regije. Uzmite na primjer Crnu Goru. Imali su izbore, imamo izborni rezultat i on nam se sviđa ili ne. Jasno smo rekli da nismo imali ništa s pokušajima, kakvim ih je predstavila Đukanovićeva vlada, da se makne s vlasti. Nisam vidio dokaze bilo koje strane. ni za ono što je rekao srbijanski premijer Aleksandar Vučić, ni za ono što je Đukanović rekao. Pokušavamo održati stabilne i konstruktivne odnose s Crnom Gorom. U Makedoniji je proces kompliciran. Mislim da problem nije intervencija bilo koja, već odnosi stranaka. Makedonija je komplicirano društvo i to se mora interno riješiti. Međunarodna zajednica ako može treba pomoći, ali ne i stati na bilo koju stranu i ne pokušavati nametati rješenja, rekao je Ivancov za TV1.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok