Prof. dr. sc. Marko Tokić održao je predavanje na temu „Herceg-Bosna Kako i zašto“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru koje je organizirao Klub povijesti Filipa Lastrića.

Prof. Tokić je kronološki objasnio događaje za vrijeme Domovinskog rata te predstavio važne činjenice o nastanku i raspadu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne odnosno Hrvatske republike Herceg-Bosne.

Predavanje je počeo opisom položaja Hrvata u BiH od davnina te preko položaja u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji  došao do teme Herceg Bosne.

„Herceg-Bosna je nastala kao dio mirovnog plana i naravno, kao težnja i želja hrvatskog naroda. U BiH, za vrijeme rata, su postojala tri improvizirana slučaja vlasti, od kojeg je jedino Herceg-Bosna bila najupravljivija, najbolja i najkorektnija u svemu s najmanje ratnih zločina“, objasnio je Tokić.

Cilj ovog predavanja je upoznavanje mlađih generacija s prošlošću Hrvata u Domovinskom ratu.

„U Klubu smo se dogovorili da obilježimo dan osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, kako bi pokazali da mislimo na heroje tog vremena koji nisu više s nama. Kao predavača smo odabrali profesora Tokića jer se on uvijek sa sjetom prisjeća tog doba“, rekla je Valentina Vujević, zamjenica predsjednika Kluba studenata povijesti Filipa Lastrića, piše treci.ba.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok