''Obilježavanje godišnjice formiranja tzv. Hrvatske zajednice Herceg Bosna koja je presudom njenim glavnim protagonistima na Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju okarakterizirana kao udruženi zločinački poduhvat nije ništa drugo do javna demonstracija fašizma'', navodi se u priopćenju za javnost Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Regionalni odbor Hercegovina i Podružnica Mostar.

''Svi pokušaji da se ta monstruozna vojno-politička konstrukcija predstavi kao nekakva vrsta zaštite Hrvata danas djeluje više nego neuvjerljivo'', navode intelektualci i dodaju kako je ona ''suštinski osigurala promociju samo grupaciji moćnika koji vlastite interese predstavljaju interesima hrvatskog naroda, koji je najviše zahvaljujući takvom konceptu vlasti napustio i još uvijek napušta vjekovna staništa''.

''Treba podsjetiti na historijsku odluku Ustavnog suda Republike BiH od 14. rujna, 1992. godine kojom je uspostava Hrvatske zajednice Herceg-Bosne proglašena nezakonitom i nelegalnom. Sam čin obilježavanja uz zakonom zabranjenu ikonografiju i vatromet po svemu podsjeća i nije ništa drugo do klasična kopija nedavnog dodjeljivanja priznanja ratnim zločincima u Banja Luci'', navode intelektualci.

S druge strane, mostarski Gradski odbor SDA navodi kako je ''pokušaj pompozne proslave propale Herceg-Bosne, jasno ukazao na razloge dugogodišnje političke krize u Mostaru''.

''Političari i stranke, koji svoj uzor vide u projektu presuđenom pred Haaškim sudom, sigurno nemaju viziju Mostara kao grada za sve njegove građane, bez obzira na nacionalnu pripadnost, već žele oživjeti svoj nikada ugasli projekat Mostara kao 'stolnog grada', neke nove tzv. Herceg-Bosne'', navodi se u priopćenju i dodaje kako je SDA Mostara ''odavno prepoznala politiku oživljavanja Herceg-Bosne i njezine ciljeve''.

''Baš zato SDA ne želi pristati na Mostar u kojem bi svi oni, koji nisu Hrvati, bili građani drugog reda. Bošnjaci Mostara i Hercegovine su dobro zapamtili kakva se politika vodila pod okriljem Herceg-Bosne i sigurno neće dopustiti da se jedan ovakav projekat ponovi u bilo kojem obliku. Mostar, kao nekakav 'stolni grad' nas svakako ne zanima, ali nas zanima moderan, europski i decentraliziran grad po mjeri svih njegovih stanovnika, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost'', navodi mostarski SDA i dodaje kako se nadaju da će ''posljednji događaji u Mostaru konačno 'otvoriti oči' i najvišim predstavnicima međunarodne zajednice, kako bi se i oni na pravi način uključili u rješavanje problema, kojem su i sami dijelom doprinijeli''.

''Kićenje Mostara zastavama Herceg-Bosne i RH, vatromet s Huma pored križa u 'slavu' propalog projekta, te izjave kako je Herceg-Bosna, 'model koji se treba slijediti', uz skandalozno veličanje presuđenih ratnih zločinaca, nisu ništa drugo do jasan dokaz stvarne politike, koja se vodi i kojoj se teži. Sve ostalo je priča za naivne i podobne'', tvrdi mostarska SDA.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok