Osnovica za obračun plaća u Federaciji BiH iduće godine bit će 315 KM.

Ovaj iznos usuglasila je Vlada Federacije BiH.

Ovlasti za potpisivanje

Nedavno je na sjednici Vlada dala suglasnost na sporazum o osnovici za obračun plaće za razdoblje od 31. srpnja do 31. prosinca 2016. Za potpisivanje je ovlašten ministar pravosuđa Mato Jozić, navodi se u prijedlogu odluke o davanju suglasnosti na sporazum o osnovici za obračun plaće u čijem je posjedu Večernji list BiH. Sporazum uvažava trenutačno stanje u proračunu, a postignut je, u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH i Zakonom o proračunu FBiH, između pregovaračkih timova Vlade FBiH i sindikata.

Potpisnici sporazuma dogovorili su da je osnovica za obračun plaće za navedeno razdoblje 315 KM, a ista osnovica bila je primjenjivana i za razdoblje od 1. siječnja do 31. srpnja 2016. Dogovoreno je i da će osnovica za obračun plaće u visini od 315 KM vrijediti i za proračunsku godinu koja počinje 1. siječnja 2017. Predstavnici sindikata potpisom na ovaj sporazum potvrđuju da visina osnovice za obračun plaće ne narušava prava zaposlenika u tijelima Vlade FBiH ni u jednom dijelu, pa tako ni u pogledu visine najniže satnice s obzirom na činjenicu da se na osnovicu za obračun plaće primjenjuju odgovarajući koeficijenti složenosti poslova te da visina plaće za sve zaposlene prelazi iznos najniže plaće za područje FBiH.

Sporazum i suglasnosti

U dokumentu je navedeno kako ne postoji osnova za podizanje tužbi zaposlenih u tijelima vlasti FBiH. Strane potpisnice su također dale suglasnost, a Vlada FBiH će nastaviti restriktivnu proračunsku politiku u cilju ušteda po svim stavkama rashoda proračuna FBiH, navodi se u prijedlogu odluke o davanju suglasnosti na sporazum o osnovici za obračun plaće u čijem smo posjedu. Iz Ureda za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije razmotrili su prijedlog navedene odluke i nisu imali nikakvih primjedbi. Sporazum je stupio na snagu 11. studenoga ove godine, danom objave u “Službenim novinama Federacije BiH”.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok