Do nasilja koje je izbilo tijekom prosvjeda u gradovima na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine 7. veljače nije došlo spontano i riječ je o dobro organiziranoj akciji čiju pozadinu treba ozbiljno istražiti, ocjena je što su je u utorak na sjednici Zastupničkog doma parlamenta FBiH iznijeli najviši policijski dužnosnici tog entiteta potvrdivši da je utvrđen identitet nasilnika koji su palili zgrade.

Izvanredna sjednica Zastupničkog doma sazvana je kako bi se analiziralo sigurnosno stanje nakon prosvjeda koji su započeli 5. veljače.

Ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš izjavio je kako zbivanja od 7. veljače, kada su devastirane ili zapaljene zgrade vlada četiri županije te sjedište Predsjedništva BiH u Sarajevu, ukazuju na sinkroniziranost tih napada što je trenutačno predmetom istrage.

"Organizatore tih napada treba sankcionirati", kazao je Kurteš pozvavši istodobno sve da se suglase kako nasilje ne smije biti ničim opravdavano.

"Ne postoji opravdanje za nasilje. Nasilje ne može i ne smije imati opravdan motiv, niti postoji cilj koji može legitimirati nasilje", kazao je ministar policije dodajući kako bi u slučaju opravdavanja nasilja nastupili kaos i anarhija.

On je također upozorio kako su zbivanja od 7. veljače pokazala koliko su policijske strukture u BiH rascjepkane te kako među njima nema nužne koordinacije.

Prema podacima koje je iznio ravnatelj Uprave policije MUP-a FBiH Dragan Lukač na svim prosvjedima koji su u BiH organizirani u razdoblju od 5. do 20. veljače sudjelovalo je oko 42 tisuće osoba, od čega je polovica sudjelovala u zbivanjima od 7. veljače kada su i zbili neredi u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Tuzli i Bihaću.

Lukač je istaknuo kako je broj prosvjednika sada na simboličnoj razini pri čemu ih je svakodnevno u Sarajevu tek stotinjak ili malo više no oni nastavljaju blokirati promet. "Policija to može očistiti za pet sekundi, no pitanje je je li to pametno", kazao je Lukač.

On je potvrdio kako je tijekom dosadašnje istrage utvrđen identitet onih koji su palili zgrade ili su to organizirali odnosno "logistički pomagali". Lukač je dodao kako je zakon jasno odredio da se napad na zgradu Predsjedništva BiH tretira kao napad na ustavni poredak i terorizam pa su zbog toga i podnesene kaznene prijave s takvom kvalifikacijom.

Potvrdio je kako su identificirani odgovorni za taj čin a njihovo je privođenje, kako je pojasnio, odgođeno samo zbog toga da bi parlament mogao održati planiranu sjednicu jer bi se u protivnom pred njegovim sjedištem sigurno okupili oni koji zbog istrage već prijete policiji.

Sjednicu Zastupničkog doma na samom su početku napustili zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB) nakon što je odbijen njihov zahtjev da federalna vlada odmah podnese ostavku, što su također tražili neki od sudionika prosvjeda. Predsjednik kluba zastupnika SBB-a Mirsad Đonlagić zatražio i da predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pomiluje sve sudionike prosvjeda koji bi eventualno bili osuđeni zbog počinjenog nasilja.

Zahtjev SBB-a za ostavkom vlade odlučno su odbacili iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), čiji je član i entitetski premijer Nermin Nikšić.

"Ova vlada će otići kada se sukladno ustavu i zakonu imenuje nova", kazao je predsjednik kluba zastupnika SDP-a Jasenko Selimović.

Pozvao je SBB da, ukoliko je to u stanju, predloži novu vladu i za to osigura potporu potrebnog broja zastupnika.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok