Porezna uprava Federacije BiH je u srijedu na prostoru Federacije BiH izvršila ukupno 258 inspekcijskih nadzora.

Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni porezni obveznici svih djelatnosti, ugostiteljske, trgovinske, privatne ljekarne, uplatna mjesta priređivača igara na sreću i druge, priopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Tijekom inspekcijskih nadzora, inspektori Porezne uprave FBiH utvrdili su da je u 20 objekata obavljana djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, te da 43 radnika nisu prijavljena.

U 107 slučajeva je utvrđeno nepoštivanje Zakona o fiskalnim sustavima - 28 kontroliranih objekata nije imalo instaliran fiskalni uređaj, a kod 79 subjekata utvrđeno je neevidentiranje prometa. Zapečaćena su 44 objekta.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: rad bez odobrenja nadležnih organa, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neposjedovanje fiskalnog sustava ili neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, izdana su 123 prekršajna naloga s izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 341.900 KM.

Iz Porezne uprave FBiH su pozvali porezne obveznike da teško zarađeni novac ne troše na plaćanje kazni i kamata već da posluju legalno, a novac da koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima…

- Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. Porezna uprava svoj uspjeh ne želi mjeriti time koliko ste platili kazni ili koliko je zapečaćeno objekata. Naš i vaš uspjeh će biti na zavidnoj razini kada vi sami budete prijavljivali i plaćali porezne obveze, a Porezna uprava što manje primjenjivala sankcije. Cilj Porezne uprave je da svaki porezni obveznik izvršava svoje porezne obveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika, odnosno da postupa u skladu s poreznim i drugim propisima FBiH, da bude partner poreznim obveznicima, a ne da ih kažnjava.

Porezna uprava FBiH nastavlja aktivnosti na kontroli i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

Poreznoj upravi Federacije BiH se, uz punu diskeciju, može prijaviti nepoštivanje poreznih zakona, a prijave se mogu dostaviti putem: e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610 i putem besplatnog poziva 080 020 333, navodi se u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok