Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić saslušan je u Tužilaštvu BiH u vezi s gradnjom zgrade Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH u Banjoj Luci te tvrdi da ostaje pri svojoj ranijoj izjavi i traži da IDDEEA poništi i tender koji se odnosi na izradu putnih isprava.

Ističući da ne zna po čijoj je prijavi pozvan na saslušanje u Tužilaštvo, i da ga to i ne interesira, Mektić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je u prijavi navedeno da je on svojom diskusijom na 53. sjednici Vijeća ministara BiH utjecao da se poništi tender za izgradnju zgrade IDDEEA-e u Banjoj Luci. Piše Dnevni avaz.

- Stojim i sada pri toj svojoj diskusiji, ali nije ona, već zaključak Vijeća ministara utjecao da se poništi tender - rekao je Mektić.

Pozvao je direktora IDDEEA-a Edina Nesimija da poništi i javni tender za izradu putnih isprava.

- Tender je tako sačinjen da ga može ispuniti jedna kompanija u BiH. Neka idu na tender koji će ispoštovati konkuretnost i neka se odabere najbolja ponuda i po cijeni i kvalitetu. A ciljano raspisivati tender od 25 milijuna eura da ga može ispuniti samo jedna kompanija, to je za mene sumnjiv posao i pozivan direktora IDDEEA-e da poništi tender. To je moj stav, a ne Vijeća ministara BiH – dodao je Mektić.

Smatra i da bi građani BiH trebalo da plaćaju niže cijene osobnih isprava, jer je, kaže, utvrdio da je ta cijena mnogo niža u svijetu nego što je plaćaju građani BiH, budući, kako je naveo, da se na njih prebacio teret ranijih "štetnih ugovora“.

Naveo je da se informirao da jedan osobni dokument, osobna iskaznica sa obrascom sa personalizacijom košta oko tri KM, a građanima se naplaćuje 18 KM. Prenosi Avaz.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok