Foto: N1

Odlukom Suda Bosne i Hercegovine odbijen je prijedlog Tužiteljstva BiH za produženje pritvora devetorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koji su krajem listopada uhićeni na području Orašja.

Uhićeni Đuro Matuzović,Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57) i Stijepo Đurić (51) pušteni su na slobodu uz nekoliko mjera među kojima je i zabrana komuniciranja s medijima.

Oni su jučer u večernjim satima napustili pritvor u Zenici i uputili se kućama, donosi N1. Trenutak puštanja na slobodu pogledajte u ovom linku.

Oni se terete se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od travnja 1992. pa do srpnja 1993. godine.

Tereti ih se i za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Osumnjičenim su određene sljedeće mjere zabrane:

- zabrana napuštanja mjesta boravišta (uz obvezu ovlaštenih službenih osoba da najmanje dva puta dnevno, nasumice, kontroliraju borave li osumnjičeni na naznačenim adresama) i zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, zabranu izdavanja novih putnih isprava te zabranu korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice);

- zabrana sastajanja sa određenim osobama – međusobno kontaktiranje na bilo koji način, te kontaktiranje sa suizvršiteljima, svjedocima Tužiteljstva BiH kao i približavanje istima na udaljenosti od 100 metara. Osumnjičenima je zabranjeno i kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija na okolnosti koje se tiču ovog krivičnog postupka.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok