Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na današnjoj sjednici u Mostaru nije uspio postići suglasnost o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

- Bile su predložene izmjene zakona o akcizama, o trošarinama i dva prateća zakona koji definišu raspodjelu prihoda vezano za namjenske prihode za ceste i autoceste. Nažalost, nismo usvojili ni jedan od zakona - kazao je nakon sjednice predsjedatelja Upravnog odbora UIO BiH i ministar finacija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Pojasnio je da su on i ministri financija oba entiteta glasali "za", dok su tri stručnjaka (koje imenuje Vijeće ministara BiH i vlade oba entiteta) glasala "protiv". Podsjetio je da su za donošenje neke odluke potrebna minimalno četiri glasa.

- Stručnjaci, eksperti, iznijeli su svoja razmišljanja i negativno se izjasnili prema svemu onome što je predlagala Uprava i ministri financija. Nemamo zakona, ni jednog, ni drugog, ni trećeg. Što se tiče Upravnog odbora i mene, mi smo priču o ovome završili, jer ne možete natjerati nekoga da se izjasni pozitivno - izjavio je Bevanda.

Ocijenio je kako je neispunjavanjem te strukturalne odrednice ugrožen i aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, kao i ostali kreditni aranžmani. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok