U protekle četiri godine, od kada je u FBiH uvedeno izdržavanje zatvorske kazne u kućnom pritvoru uz elektronički nadzor, svoju kaznu je, odslužilo 1128 osuđenih osoba, a trenutačno se na izdržavanju kazne na ovaj način nalazi 165 osoba, piše Večernji list BiH.

Baza podataka

Kućni pritvor s elektroničkim nadzorom određuje se osobama koje su osuđene na kaznu zatvora do jedne godine, kazao je za Radiosarajevo.ba Mato Jozić, federalni ministar pravosuđa. Ministarstvo, naime, ne raspolaže jedinstvenom bazom podataka o strukturi kaznenih djela za koje su nadležni sudovi FBiH odredili izdržavanje kazne zatvora u kućnom pritvoru. Pojedinačne podatke posjeduju općinski sudovi Federacije BiH koji upućuju osuđene osobe na izdržavanje kazne zatvora u kućnom pritvoru, kao i kazneno–popravni zavodi FBiH u koje se te osobe upućuju. Prenosi Večernji list.

Rasterećenje zatvora

Izvršenje kazne zatvora u kućnom pritvoru omogućava rasterećenje zatvorskih kapaciteta, što se uz fizičko rasterećenje odnosi i na preraspodjelu zatvorskog osoblja. Ipak, mogućnost izdržavanja kazne ima i određena ograničenja. Naime, osobama koje su osuđene za kaznena djela protiv braka, obitelji i mladih, a koje žive s oštećenim u istom kućanstvu, ne može se odrediti izdržavanje kazne zatvora u kućnom pritvoru, kazao je u razgovoru ministar Jozić. Procedura je takva da nakon što sudovi izreknu ovu kaznu, u kuću ili stan osuđenika dolazi tim koji instalira uređaj i pokaže mu granice do kojih se smije kretati na osnovi presude koju je izrekao sud.

Međutim, u slučaju da sud procijeni da ta osoba mora odlaziti na posao kako bi prehranila svoju obitelj, to joj se i omogući. Elektroničke narukvice, osim nepoštivanja zadanih granica kretanja, alarmiraju najbližu policijsku postaju i u slučaju da se tjelesna temperatura osuđenika spusti ispod 20 stupnjeva, objasnio je. Prema riječima ministra, tijekom izvršenja kazne zatvora u kućnom pritvoru bilo je nekoliko slučajeva povreda pravila o nadzoru, što je imalo za posljedicu da sud ukine kućni pritvor i uputi na izdržavanje ostatka neodslužene kazne u zatvor tj. KPZ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok