Kratka povijest bosanskohercegovačke demokracije pokazuje da je i ranije bilo onih koji su tijekom mandata napuštali stranke, zahvaljujući kojima su izabrani na određene pozicije u vlasti.

Iako nitko od njih na izborima nije osvojio povjerenje glasača kao neovisni kandidat, danas Federacijom BiH “drmaju” upravo političari iza kojih, barem formalno, više ne stoji nijedna politička stranka ili koalicija.

Napustili stranke

Kratka povijest bosanskohercegovačke demokracije pokazuje da je i ranije bilo onih koji su tijekom mandata napuštali stranke, zahvaljujući kojima su izabrani na određene pozicije u vlasti. No, takvi slučajevi su bili sporadični, a odlazak iz stranke uglavnom je značio i gubitak pozicije, izuzev u parlamentima. Danas je situacija znatno drugačija, što najbolje potvrđuje podatak da u izvršnom tijelu vlasti – Vladi Federacije BiH imamo čak tri “neovisna” ministra, odnosno kadrove koji nisu odgovorni strankama zahvaljujući kojima su došli u Vladu, već isključivo vlastitoj savjesti, ili, što je mnogo gore, neformalnim interesnim skupinama. Nisu Desnica Radivojević, Ante Krajina i Vjekoslav Čamber usamljeni primjeri „neovisnosti“ u aktualnoj vlasti. Odlazeće vlade u Sarajevskoj i Tuzlanskoj županiji, također, obiluju kadrovima koji su u vlast ušli zahvaljujući trgovini „neovisnih“ zastupnika u županijskim parlamentima sa SDA, odnosno SDP-om. Ti ministri, dakle, ne odgovaraju nikakvoj jasnoj političkoj strukturi, već pojedincima u parlamentima koji su se tijekom mandata odlučili napustiti svoje stranke. U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH „neovisni“ su zastupnici Safet Halilović i Spomenka Mičić koji su na izborima bili kandidati Stranke za BiH.

Još više je onih u Domu naroda koji su se odrekli svojih stranaka. Ekrem Prošić i Hanka Vajzović su prošle godine napustili SDP i sada djeluju kao „neovisni izaslanici“, iako su oboje već dobili pozicije u Komšićevoj Demokratskoj fronti. „Samostalni“ su i Josip Perić i Elvira Abdić-Jelenović iz Kluba Hrvata. Perić se razišao s HSP-om i sada zajedno sa „svojim“ ministrom Antom Krajinom sudjeluje u upravljanju Federacijom, dok je Abdić-Jelenović s ocem Fikretom Abdićem napustila DNZ i krenula u osnivanje nove stranke.

Presudni glasovi

U Klubu Srba „samostalni“ izaslanik je Zoran Jovanović koji je člansku iskaznicu SDP-a zamijenio onom SDU-a. Međutim, kako se i ta stranka pocijepala na dva dijela, upitno je u kojoj je stranci zapravo Jovanović. Amel Hadžiabdić i Esed Radeljaš, nestranački su izaslanici u Klubu „ostalih“. Svi spomenuti su istodobno i zastupnici u županijskim parlamentima, gdje njihov glas često bude presudan u donošenju odluka, uključujući i one o izglasavanju povjerenja ili nepovjerenja županijskoj Vladi.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok