Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je Srni da je obilježavanje 1. ožujka, takozvanog dana nezavisnosti BiH, klasična zloupotreba koja se događa već godinama.

“Nema načina da se to spriječi. Jedino nije jasno kako oni konačno ne shvate da je to datum Federacije BiH i da u Srpskoj nikada neće biti prihvaćen”, rekao je Radmanović.

On je istakao da 1. ožujka nije i nikada neće biti praznik BiH.

U BiH je 1. ožujka 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 posto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

U FBiH taj dan se obilježava kao “dan nezavisnosti”, dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović te spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

Zna se tko je odgovoran za napad na Predsjedništvo

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović smatra neprincipijelnim što razne ekipe političara i tužilaca licitiraju tko je odgovoran za napad na zgradu Predsjedništva 7. veljače u Sarajevu, te dodaje da su odgovorne Obavještajno-bezbjednosna agencija / OBA /, Federalna uprava policije i policija Kantona Sarajevo.

“Ovdje prvenstveno snose odgovornost oni koji nas nisu pravovremeno informirali”, rekao je Radmanović i pojasnio da OBA nije informirala ni Predsjedništvo, kao ni predsjedatelja i dva zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara, te Direkciju za koordinaciju policijskih tijela.

“Tu je prva odgovornost, ne znam kolika, ali ne treba to ja procjenjujem”, istakao je Radmanović za sarajevsko “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, druga odgovornost je na onima koji štite javni red i mir u gradu Sarajevu.

“Nesporna je odgovornost kantonalne policije i Federalne uprave policije”, konstatirao je Radmanović naglašavajući da, po zakonu, Agencija za istrage i zaštitu BiH / Sipa / nije imala nadležnost reagirati 7.veljače.

On je dodao da se u takvoj situaciji pojave neki tužitelji koji vole po svom računu da zavode red u BiH.

“To su oni koji su hapsili predsjednika Federacije, koji vole da se slikaju pred kamerama, a koji sada želi hapse ili optužuju direktora Sipe”, rekao je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Radmanović je ocijenio da bi, u slučaju da svako radi svoj posao odgovorno, istraga o događajima u Sarajevu trebalo da je pri kraju.

“Tužiteljstva moraju djelovati, ali ne ovako kako rade, da unaprijed odrede koga će hapsiti i povedu kamere, već trebaju raditi svoj posao. U ovom slučaju, ne ulazeći u pravne norme i ne pokušavajući se umiješam u tužiteljski posao, izgleda mi smiješno ići prema Sipi “, zaključio je Radmanović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok