Mislim da je ta teorija još u ratu bila, kada su rekli da nas više nema, a ja sam znao reći: Nemojte nas žive kopati, mi postojimo. Sigurno je da je organiziranost bila jedan način obrane ali nije istina da tamo gdje Herceg Bosna nije pokrivala Hrvata nema. To nije točno, kazao je u razgovoru za TV1 Vinko kardinal Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.

Na pitanje što je kazao 1995., kada je trebao biti potpisan Daytonski sporazum, Krešimiru Zubaku, koji mu je rekao da on neće staviti svoj potpis na taj dokument jer je smatrao da bi njime najveći dio Bosanske Posavine trebao pripasti RS-u te je tražio kardinalov savjet, Puljić kaže da ne želi nijednom političaru govoriti što raditi, pa tako nije kazao ni Zubaku. Prenosi Dnevni list.

“U tom momentu, rekao sam da ja to ne bih mogao potpisati. I danas to kažem svim političarima koji su god potpisali. Odgovorni su zašto se stvar ne mijenja. Tada je samo trebalo potpisati samo da se rat zaustavi. Nisu proveli Dayton a ono što je provedeno, negativno je provedeno i na štetu slabijeg. Zato smatram da su tu odgovorni i domaći potpisnici a pogotovo međunarodni posrednici. Oni ne mogu reći da to lokalni političari riješe. Odgovorni su da se uspostavi jednakopravnost u ovoj zemlji koja je jamac stabilnog mira“, rekao je sugovornik TV1. Na pitanje o trećem entitetu, kardinal Puljić ukazuje da je već sad legalizirano etničko čišćenje.

“Ako će se rješavati samo na jednome dijelu zemlje a na drugom ne dirati…Tu moramo ozbiljno pristupiti rješavanju. Na koji način, to neka pravnici rješavaju. Mi smo svoje stručnjake pravnike pitali i kao biskupi dali prijedlog ali smo jednostavno ignorirani“, podsjetio je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok